Un ambasador român va conduce Misiunea UE în Republica Moldova, a anunțat ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu.
Diplomatul Cosmin Dinescu, care acum este ambasadorul României în Lituania, a fost ales să conducă Misiunea UE. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, salută această decizie. Alegerea șefului Misiunii UE în Republica Moldova (EU Partnership Mission – EUPM) s-a realizat în urma unui proces de selecție organizat la nivelul Serviciului European de Acțiune Externă în ultimele săptămâni, precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României.
Decizia de creare a Misiunii a fost luată la Consiliul Afaceri Externe (CAE) din 24 aprilie 2023. Înființarea Misiunii a fost puternic susținută de România.
EUPM, desfășurată egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC) a Uniunii Europene, este prima misiune civilă a UE în Republica Moldova și constituie o reușită a implicării constante și insistente a României și a MAE pentru creșterea profilului Republicii Moldova pe agenda Uniunii și consolidarea securității și rezilienței acestei țări. Misiunea va funcționa pentru o perioadă inițială de doi ani.
Decizia de alegere a diplomatului român în această funcție a fost anunțată de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell, fiind comunicată ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.
,,Suntem mândri că un coleg de-al nostru, un foarte bun profesionist și un diplomat cu experiență, va conduce prima misiune PSAC civilă a UE în Republica Moldova, care își propune să susțină Chișinăul în domenii-cheie ale concretizării parcursului său european, cu accent pe consolidarea rezilientei și securității Republicii Moldova. Alegerea lui Cosmin Dinescu în această funcție deosebit de importantă la nivelul UE confirmă atât valoarea candidatului României, cât și rolul-cheie al țării noastre în susținerea Republicii Moldova pe toate palierele, mai ales pe calea europeană și pe realizarea reformelor democratice. În același timp, această reușită este și rezultatul eforturilor politico-diplomatice intense din ultima perioadă ale diplomației române la nivel de lucru, dar și ministerial, atât la Bruxelles, cât și în capitalele statelor membre UE. A fost astfel confirmat, încă o dată, profilul României de stat membru UE responsabil, inclusiv în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună și cu un rol esențial în sprijinul consolidării rezilienței și securității Republicii Moldova,” a declarat ministrul Aurescu.
La mijlocul anului 2022, Republica Moldova a devenit candidat oficial pentru intrarea în UE.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!