Ultimul val de cazuri de COVID-19 în Italia creşte presiunea asupra spitalelor şi pune în pericol tratamentul a aproximativ 11 milioane de bolnavi de cancer, a declarat marţi o asociaţie medicală, relatează dpa.
„Amânarea intervenţiilor chirurgicale poate duce la dezvoltarea de tumori în stadii mai avansate, cu mai puţine şanse de vindecare”, a avertizat Federaţia Medicilor Oncologi, Cardiologi şi Hematologi (FOCE) din Italia într-un comunicat publicat pe site-ul său, conform agerpres.ro.
FOCE a precizat că spitalele din Italia au suferit din cauza lipsei de investiţii şi a nivelurilor insuficiente de personal, şi a avertizat că scenariul actual începe să semene cu cel din primele luni ale anului 2020.
Nu este prima dată când un val al COVID-19 în Italia amenință bolnavii non COVID, acum cei de cancer fiind cei mai expuși
Ca urmare a pandemiei de coronavirus, internările non-COVID în spitale au scăzut cu 1,3 milioane în 2020 comparativ cu anul precedent, a mai spus federaţia.
„În 2021, unele dintre aceste activităţi spitaliceşti au fost recuperate, însă situaţia actuală marchează o regresie dramatică”, a declarat preşedintele FOCE, Francesco Cognetti, într-un comunicat.
Sistemele de sănătate din Europa sunt încă o dată suprasolicitate ca urmare a răspândirii rapide a variantei Omicron de coronavirus după perioada sărbătorilor, cu numeroşi membri ai personalului sanitar bolnavi sau în autoizolare, în timp ce experţii prezic că vârful ultimului val al pandemiei nu a fost încă atins.
În Italia, problema angajaţilor sanitari infectaţi – peste 12.800 conform datelor publicate săptămâna trecută – este agravată de suspendarea medicilor, a asistenţilor medicali şi a personalului administrativ care nu este vaccinat şi reprezintă peste 4% din totalul forţei de muncă din domeniul sanitar.
Pe 7 ianuarie, militari britanici au fost desfăşuraţi la Londra pentru a susţine sistemul de sănătate al Regatului Unit (NHS) afectat de lipsa de personal din cauza COVID-19.
Italia a înregistrat 139.265 de decese asociate COVID-19 după izbucnirea epidemiei în această ţară în februarie 2020 şi a raportat 7,55 milioane de cazuri de infectări până în prezent.