28.2 C
București
sâmbătă, 22 iunie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcrainenii au lansat un atac major asupra unei baze rusești din Crimeea

Ucrainenii au lansat un atac major asupra unei baze rusești din Crimeea

Ucrainenii au lansat un atac major împotriva unor ținte militare ale rușilor din Crimeea. Au fost vizate o bază navală, o ambarcațiune de patrulare și mai multe obiective din apropierea Podului Kerci, potrivit antena3.ro.

Atacul a avut loc joi, pe parcursul nopții. Forțele armate ucrainene au lovit ținte în apropierea Podului Kerci cu rachete ghidate de precizie, potrivit Sky News.

O barcă de patrulare rusă Mangust a fost distrusă în atac, a anunțat o sursă. Aceasta a mai spus că în timpul atacului au fost folosite arme furnizate de Occident care „s-au dovedit extrem de eficiente împotriva țintei militare rusești, în ciuda concentrațiilor mari de sisteme de apărare aeriană”.

Podul care leagă Rusia și Crimeea peste strâmtoarea Kerci este folosit în mod regulat de Moscova pentru a-și aproviziona forțele. A fost construit în 2018, după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în “țări terțe”, ceea ce înseamnă că Rusia vrea să atace și baze aeriene din România, dacă vor avea pe ele avioane de luptă ale Ucrainei.

Aflat în vizită la baza aeriană Torzhok din regiunea Tver (nord-vest de Moscova), în dimineața de 28 martie 2024, președintele Vladimir Putin le-a declarat aviatorilor ruși (în timp ce era filmat de agenții săi de propagandă) că Rusia va ataca și va distruge viitoarele avioane de luptă F-16 ale Ucrainei, chiar dacă aceste avioane se vor afla pe teritoriul unor “țări terțe”. Evident, atacarea unui avion aflat pe un aerodrom înseamnă atacarea acelui aerodrom, deci a țării în care se află aerodromul. “F-16 vor fi o țintă legitimă pentru Rusia dacă sunt folosite împotriva forțelor sale. Desigur, dacă sunt folosite de pe aerodromuri din țări terțe, vor fi o țintă legitimă pentru noi, indiferent unde s-ar afla”, a declarat președintele Putin. “Vom distruge aeronava la fel cum distrugem astăzi tancurile, vehiculele blindate și alte echipamente, inclusiv lansatoare multiple de rachete”, a subliniat Putin.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă