17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaTurcia întârzie încheierea acordului de deminare în Marea Neagră între România, Bulgaria...

Turcia întârzie încheierea acordului de deminare în Marea Neagră între România, Bulgaria și Ucraina

Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării de către Turcia, au declarat joi pentru AFP surse concordante, potrivit agerpres.ro.

Întârzierea este legată de vacanţa parlamentară decisă din cauza alegerilor municipale de la 31 martie, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Ministerului Apărării turc, confirmată de o sursă parlamentară.

Pentru a intra în vigoare, acordurile internaţionale sunt supuse votului parlamentului din Turcia, cu excepţia anumitor categorii de acorduri tehnice sau economice, care pot fi validate direct de şeful statului.

Dar acordul în legătură cu “Grupul de lucru privind măsurile împotriva minelor în Marea Neagră”, aşa cum este numit oficial, semnat la 11 ianuarie la Istanbul, nu a fost până acum aprobat direct de preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi nici supus votului parlamentului pentru ratificare.

Oficialii turci nu au prezentat încă nicio estimare a datei când ar putea fi adoptat, a confirmat pentru AFP o sursă parlamentară.

Turcia, Bulgaria şi România, trei membre ale NATO care se învecinează cu Marea Neagră, au decis să-şi unească forţele pentru a proteja transportul maritim internaţional şi coastele lor de minele plutitoare, care ar putea pluti în derivă de pe ţărmurile ruseşti sau ucrainene.

Iniţiativa, a cărei principală forţă este marina turcă, ar trebui să facă posibilă securizarea exporturilor de cereale ucrainene de-a lungul coastelor româneşti şi bulgare, o rută alternativă de transport maritim stabilită după închiderea coridorului de cereale denunţat de Rusia în vara anului 2023.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, ambele cu ieşire la Marea Neagră, în nord, a existat teama că minele amplasate de beligeranţi ar putea ajunge în mare, în special din cauza furtunilor.

În martie 2022, o mină în derivă recuperată la intrarea în Bosfor i-a îngrijorat pe pescarii turci.

De atunci, mai multe dispozitive plutitoare au fost reperate şi pescuite fără să se producă pagube. Dar, la sfârşitul lunii decembrie, o navă de marfă sub pavilion panamez care se îndrepta spre un port ucrainean pentru a încărca cereale a lovit o mină, iar doi marinari au fost răniţi.

Pericolul minelor din Marea Neagră este uriaș. România cumpără din Marea Britanie două nave second hand tip vânător de mine

România se pregătește să semneze cu Marea Britanie un acord de achiziție tip “Guvern la guvern”, pe baza căruia va cumpăra, din Marea Britanie, două nave militare second hand, de tip vânător de mine.

Achiziționarea celor două nave tip vânător de mine face parte dintr-un program de înzestrare în valoare totală estimată de 150 de milioane de euro (fără TVA). Din această sumă, valoarea celor două nave este de circa 112.560.000 euro (fără TVA).

Prima navă de acest tip ar putea ajunge în România la finalul anului 2023 iar a doua la finalul anului 2024, ne-a precizat viceamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale Române. Cele două ambarcațiuni militare avute în vedere de partea română sunt două “platforme navale” din clasa Sandown. Nave din această clasă sunt în dotarea Marii Britanii dar și a altor țări, printre care și Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ciolacu, despre creşterile de preţ: Din punctul meu de vedere, nu au niciun fundament economic

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la Constanţa, întrebat despre produsele cărora li s-a micşorat cantitatea şi sunt vândute la acelaşi preţ ca înainte...

Isărescu: Când datoria depăşeşte 50%, trebuie luate măsuri

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că, atunci când datoria depăşeşte 50% din PIB trebuie luate măsuri. Mugur Isărescu a fost întrebat,...

Președintele UEFA, Aleksander Čeferin, susține campania pan-europeană pentru drepturile reproductive

Slovenul Aleksander Čeferin, președintele UEFA, a devenit cel mai recent lider important care susține campania pan-europeană pro-alegere, luptând pentru drepturile reproductive în Europa, și...
Ultima oră
Pe aceeași temă