8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInternaționalTreisprezece personalități mondiale trag un semnal de alarmă în favoarea deţinuţilor politici...

Treisprezece personalități mondiale trag un semnal de alarmă în favoarea deţinuţilor politici dispăruţi în Belarus

Treisprezece personalităţi culturale proeminente au luat atitudine în favoarea deţinuţilor politici dispăruţi în Belarus, într-o scrisoare deschisă remisă luni agenţiei dpa în care îl acuză pe liderul autoritar belarus Aleksandr Lukaşenko de răpirea şi torturarea deţinuţilor, conform agerpres.ro.

Între semnatari se numără nume mari ale literaturii internaţionale ca Salman Rushdie, Herta Müller, Margaret Atwood şi Elfriede Jelinek, muzicieni ca Igor Levit şi Wolf Biermann şi alţi şapte artişti.

Ultimele alegeri prezidenţiale din Belarus, din august 2020, au fost urmate de proteste masive, fiind considerate trucate în favoarea preşedintelui în vârstă de 66 de ani, care a fost confirmat pentru al şaselea mandat cu peste 80% din voturi, rezultate în general nerecunoscute pe plan internaţional.

Lidera opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, considerată învingătoarea reală şi care a fugit ulterior în exil, a participat la scrutin în locul soţului ei Serghei Tihanovski, aflat în închisoare. Nu se ştie în prezent unde anume se află acesta sau dacă mai este în viaţă, menţionează semnatarii scrisorii.

Personalităţile culturale amintesc de asemenea de lidera opoziţiei Maria Kolesnikova, care a trebuit să fie supusă unei intervenţii chirurgicale de urgenţă pentru ulcer perforat în 2022, în timp ce se afla în închisoare. Deşi ar fi revenit în închisoare la începutul acestui an, din februarie nu a mai putut fi contactată.

Avocatul Maksim Znak, bloggerul politic Ihar Losik, fostul candidat la preşedinţie Viktor Babariko şi zeci de alţi deţinuţi politici figurează de asemenea între „dispăruţii” regimului Lukaşenko evidenţiaţi în scrisoare.

Militanţii pentru drepturile omului acuză aparatul puterii al lui Lukaşenko de crime împotriva umanităţii. În cursul protestelor au fost înregistrate mai multe decese, sute de persoane au fost rănite şi peste 10.000 arestate. Există totodată numeroase informaţii din Belarus privind tratamente abuzive aplicate deţinuţilor şi dispariţia acestora.

Cetățenii din Belarus își cer din nou drepturile în stradă VIDEO

Zeci de protestatari și jurnaliști au fost reținuți. Autoritățile au folosit un tun cu apă pentru a-i dispera pe manifestanți.

Publicațiile străine vorbesc despre zeci de mii de oameni care au mărșăluit pe străzi, bătând în tobe și fluturând steagurile în alb și roșu ale opoziției. Deutsche Welle citează un grup de activiști pentru din Belarus – Viasna – care susține că mai mult de 100 de demonstranți au fost reținuți duminică. De asemenea, asociațiile de presă spun că cel puțin trei jurnaliști au fost luați în custodia poliției. Vineri, Belarusul retrăsese acreditarea tuturor reporterilor străini.

Potrivit Viasna, există 77 de „deținuți politici” reținuți în prezent în Belarus. Aici este inclus bloggerul Serghei Tihanovski, căruia nu i s-a permis să candideze la președinție, și liderul opoziției Maria Kolesnikova, care și-a distrus pașaportul în timpul unei tentative de deportare forțată în Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă