Banca Credit Suisse este trimisă în judecată de către autoritățile elvețiene pentru că a permis unei presupuse bande bulgare de traficanţi de cocaină să spăleze milioane de euro, o parte dintre acestea îndesate în valize, relatează Reuters. Deci, traficanții bulgari de cocaină târăsc Credit Suisse în instanță.
Procurorii elvețieni susțin că foștii ei manageri nu au luat toate măsurile necesare pentru a-i împiedica pe presupușii traficanți de droguri să ascundă și să spele milioane în numerar, între 2004 și 2008.
„Credit Suisse respinge ca nefondate toate acuzațiile. Această chestiune este moștenită de la fostul angajat, pe care-l considerăm nevinovat”, se spune într-o declarație de presă a instituției bancare.
Traficanții bulgari de cocaină târăsc Credit Suisse în instanță. Fostul angajat se consideră nevinovat
În primul proces penal al unei bănci majore din Elveția, procurorii cer despăgubiri în jur de 42,4 milioane de franci elvețieni de la Credit Suisse. Banca a spus că “se va apăra în instanță”.
citește și: ImpostJURMA
Rechizitoriul are peste 500 de pagini și se concentrează pe relațiile pe care Credit Suisse și fostul său angajat le-au avut cu fostul luptător bulgar Evelin Banev și mai mulți asociați. Un al doilea rechizitoriu în acest caz îl acuză pe un fost manager, Julius Baer, pentru facilitarea spălării banilor.
Lordul drogurilor era căutat și în România
Avocatul celui acuzat susține nevinovăția clientul său și că acesta a negat fapta.
Banev a fost condamnat pentru trafic de droguri în Italia în 2017 și apoi în Bulgaria în 2018. El a condus și controlat o organizație criminală specializată pe traficul de tone de cocaină din America Latină.
Brendo”, considerat “Lordul drogurilor” a fost reţinut în Ucraina la 7 septembrie 1918. Era urmărit și în România de către interpol.
România ar fi vrut să-l judece pe Banev pentru un transport de 50 de kg de cocaină, descoperită la Constanța
În anul 2014, autorităţile din România au reuşit să captureze un transport de 50 de kilograme de cocaină pură care a ajuns în portul Constanţa, pe filiera Banev. De altfel, România a cerut la acea vreme extrădarea sa din Bulgaria pentru a fi judecat la București. Inițial, un tribunal din Sofia a aprobat cererea. Dar o instanță superioară a respins-o.