TikTok se pregătește să își oprească aplicația pentru utilizatorii din Statele Unite începând de duminică, dacă o interdicție federală asupra platformei va intra în vigoare. Decizia finală depinde de intervenția Curții Supreme, care ar putea bloca aplicarea legii, notează Reuters.
TikTok se pregătește să își oprească aplicația în SUA
Spre deosebire de ceea ce prevede legea – care interzice doar noile descărcări ale aplicației din magazinele Apple și Google – TikTok intenționează să închidă complet accesul pentru utilizatorii existenți.
Aceștia vor primi un mesaj pop-up care îi va redirecționa către un site cu informații despre interdicție. Totodată, utilizatorii vor avea opțiunea de a descărca toate datele lor personale înainte de închiderea definitivă.
CITEȘTE ȘI – Americanii au găsit soluția! Aplicația care va înlocui TikTok, dacă cea din urmă va fi interzisă
TikTok, împreună cu compania sa mamă, ByteDance, se află sub presiunea autorităților americane din cauza preocupărilor legate de securitatea națională și influența potențială a Chinei asupra datelor utilizatorilor. Legea semnată de președintele Joe Biden în aprilie anul trecut obligă ByteDance să vândă activele sale din SUA până la 19 ianuarie 2025.
În caz contrar, aplicația va fi interzisă la nivel național. Cu toate acestea, TikTok consideră că legea încalcă Primul Amendament al Constituției americane, care protejează libertatea de exprimare, și a cerut o amânare a aplicării acesteia.
ByteDance și TikTok încearcă să găsească soluții pentru a preveni o oprire completă a aplicației în SUA, susținând că interdicția este nejustificată. Într-o depunere recentă în instanță, TikTok a estimat că aproximativ o treime din cei 170 de milioane de utilizatori americani ar înceta să mai folosească platforma dacă interdicția ar dura o lună.
În ciuda eforturilor companiei, Curtea Supremă a dat semne că ar putea susține legea, în ciuda apelurilor din partea unor oficiali politici, inclusiv ale președintelui-ales Donald Trump, care a cerut extinderea termenului limită pentru a găsi o soluție politică.
Pentru a minimiza impactul, TikTok le oferă utilizatorilor posibilitatea de a-și salva datele înainte de oprirea aplicației. ByteDance, care este deținută în proporție de 60% de investitori instituționali precum Blackrock și General Atlantic, are peste 7.000 de angajați în SUA, ceea ce face ca o eventuală închidere să afecteze nu doar utilizatorii, ci și angajații și investitorii companiei.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!