-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăCulturăTeoria lui Neumann despre diferențele culturale ale națiunilor a apărut și în...

Teoria lui Neumann despre diferențele culturale ale națiunilor a apărut și în Marea Britanie

Cartea istoricului bănățean, Victor Neumann, “Neam, Popor sau Națiune?”a apărut și în limba engleză la Editura Scala Arts&Heritage Publishers din Londra, sub titlul: Kin, People or Nation? On European Political Identities.

Profesorul Neumann a publicat mai multe ediții ale aceleași cărți în România. RAO, Curtea veche, Mega.

Victor Neumann abordează dintr-o nouă perspectivă relația unitate-diversitate în cadrul comunităților culturale și politice. Cartea sa trimite la timpurile istorice, a căror cunoaștere contribuie la argumentarea, sistematizarea și problematizarea conceptului de națiune,” spune profesorul Hans Erich Boedeker de la Institutul de Istorie din Goettingen, în cuvântul înainte. Acesta enumără capitolele în care profesorul bănățean analizează conceptul de națiune, momentul apariției acestuia și efectele produse pe scara istoriei.  

citește și: Banatul s-a integrat în Europa cu aproape 300 de ani înaintea intrării României în UE

“În câteva capitole de istorie, Neumann analizează sensurile conceptului de națiune – momentele sale constitutive, efectele sale și susținătorii săi – explicînd statul național în spațiul francez, națiunea culturală în istoricele regiuni de limbă germană din secolul al XIX-lea, precum și în Europa Est-Centrală cu o atenție specială asupra României secolului al XX-lea. Istoria conceptuală urmărește evoluția sensurilor cuvântului, respectiv utilizarea lui de anumiți vorbitori, în anumite condiții și cu un anume scop,” explică Boedeker.

De-a lungul istoriei, mai multe modele de gândire au abordat subiectul, ce pare că s-a fragilizat în ultima perioadă de timp, principalul posibil factor fiind ideologia globalistă, promovată cu asiduitate.

Cartea istoricului bănățean: “Neam, Popor sau Națiune?” – o pledoarie pentru cunoașterea celuilalt

“Cartea lui Neumann este o substanțială pledoarie pentru recunoașterea celuilalt, a culturii celuilalt, a comunității politice a celuilalt. O astfel de înțelegere presupune recunoașterea reciprocă, una din care rezultă modelul fundamental al vieții social-politice,” încheie Hans Erich Bödeker, profesor al Institutului de Istorie Max-Planck din Göttingen.

Profesorul de istorie modernă de la Royal Holloway din Universitatea din Londra Dane Stone explică modul în care Victor Neumann demonstrează “cum diversele  sensuri  asociate ideilor de „națiune” și „popor” au restrâns cadrul de manifestare al Europei de Sud-Est, izolând regiunea timp de mai multe decenii.”

Neumann este vocea rațiunii, concluzionează Stone.

Cartea se concentrează pe originea și evoluția identității politice. Explorează diferite comunități lingvistice și definește noțiunile de neam, etnie, cetățenie și națiune. Pe calea tranziției ultimelor două secole ale istoriei europene, de la perioada medieval la epoca modernă, autorul acordă o atenție deosebită fisolofiei idealistice, care a influențat peisajul discursului politic al regiunilor europene, de acum și care a intensificat diviziunea dintre Est și Vest în termenii culturali, legislativi sau administrativi.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă