Autoritățile din Roma iau în considerare introducerea unui sistem de bilete pentru vizitatorii Fontana di Trevi, una dintre cele mai faimoase atracții turistice din oraș, într-o încercare de a gestiona problema turismului excesiv.
Taxă pentru Fontana di Trevi
Alessandro Onorato, consilierul municipal responsabil cu turismul, a propus ca accesul să fie limitat și temporizat, sugerând un sistem de rezervare a biletelor care ar fi gratuit pentru locuitorii din Roma și ar costa un euro pentru turiști.
Scopul acestui sistem nu este de a genera venituri, ci de a controla mulțimile și a preveni comportamentele neadecvate, cum ar fi consumul de mâncare pe monument.
Propunerea vine ca răspuns la aglomerațiile constante din jurul fântânii, care fac dificilă vizionarea monumentului baroc.
Deși ideea este într-o fază preliminară, autoritățile recunosc că problema trebuie abordată în viitorul apropiat.
Personal, aş fi în favoarea analizării unei noi forme de acces, limitată şi temporizată, la Fontana di Trevi, a declarat Alessandro Onorato.
Fontana di Trevi este una dintre cele mai faimoase și impresionante fântâni din lume, situată în Roma, Italia. Construită în stil baroc, fântâna a fost finalizată în 1762 de către arhitectul italian Nicola Salvi, iar sculpturile au fost realizate de Pietro Bracci.
Fântâna are o înălțime de 26 de metri și o lățime de 49 de metri, fiind amplasată la capătul unui vechi apeduct roman, Aqua Virgo, care aducea apă în oraș încă din anul 19 î.Hr.
Tema principală a Fontanei di Trevi este legată de apa ca forță vitală. În centrul fântânii se află statuia lui Oceanus, zeul mării, însoțit de două tritoni care ghidează caii marini.
Această scenă simbolizează controlul forțelor naturale ale mării. Pe marginea fântânii se află figuri alegorice și detalii arhitecturale deosebit de elaborate, care ilustrează bogăția și puterea apei.
Un obicei turistic celebru asociat cu Fontana di Trevi este acela de a arunca o monedă în fântână, ceea ce, conform tradiției, garantează că te vei întoarce la Roma. În fiecare an, turiștii aruncă în fântână aproximativ 1 milion de euro, bani care sunt colectați și folosiți în scopuri caritabile.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!