1.8 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăEconomieȚara din Europa care propune șapte ore suplimentare de muncă pe an...

Țara din Europa care propune șapte ore suplimentare de muncă pe an fără plată

Guvernul francez, confruntat cu presiuni bugetare semnificative, a propus o măsură controversată care ar impune cetățenilor să lucreze șapte ore suplimentare pe an fără plată, echivalentul unei zile lucrătoare.

Venituri suplimentare de 2,5 miliarde de euro la buget

Această inițiativă, aprobată inițial de Senatul francez, ar putea aduce venituri suplimentare de 2,5 miliarde de euro la buget prin contribuțiile sociale adiționale plătite de angajatori.

Totuși, măsura este încă în dezbatere și ar putea fi eliminată din forma finală a bugetului pentru 2025, scrie Reuters.

Propunerea vine într-un moment de tensiune politică și economică, cu premierul Michel Barnier luptând să treacă bugetul printr-un parlament divizat. Partidul de extremă dreapta, Rassemblement National (RN), condus de Marine Le Pen, amenință să depună o moțiune de cenzură care ar putea destabiliza guvernul.

CITEȘTE ȘI – Amnistia fiscală întâmpină dificultăți majore, din cauza problemelor legate de sistemul informatic, spune liderul SedLex

Într-o încercare anterioară de a atenua deficitul, s-a sugerat eliminarea unei zile de sărbătoare legală, însă parlamentarii nu au ajuns la un acord asupra cărei zile să fie sacrificată.

Un precedent similar a fost stabilit în 2005, când Lunea Rusaliilor a fost transformată într-o zi lucrătoare pentru a sprijini sistemul de sănătate.

Bugetul pentru 2025 include economii planificate de 60 de miliarde de euro, obținute prin reduceri de cheltuieli și creșteri de taxe, în special pentru persoanele cu venituri mari și marile companii.

Totuși, una dintre măsurile propuse — reducerea unui stimulent fiscal pentru contribuțiile sociale ale angajatorilor care angajează muncitori cu venituri mici — a generat opoziție. Aceasta urma să aducă 4 miliarde de euro, dar guvernul este deschis la alternative pentru a compensa diferența.

Companiile franceze, deja împovărate de costurile ridicate ale forței de muncă din cauza contribuțiilor sociale mari, se opun vehement reducerii stimulentului fiscal.

Julien Crepin, directorul unei firme de curățenie din apropierea Parisului, a avertizat că orice creștere a costurilor ar putea duce la concedieri și majorări de prețuri, punând în pericol afacerea sa.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Intervenții intense pentru Salvamont: 42 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, 12 transportate la spital

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în județul Brașov, echipa de salvamontiști fiind solicitată de opt ori într-o zi Salvamontiștii au avut o zi...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

Cum îmi amintesc anul 2024

Un bal mascat într-un castel gotic, unde fiecare invitat poartă o mască eclatantă, dar pașii îi trădează nesiguranța. Este anul în care România a...
Ultima oră
Pe aceeași temă