7 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaSurse: Șoigu și Gherasimov, primii doi generali ruși, și-ar fi dat demisia

Surse: Șoigu și Gherasimov, primii doi generali ruși, și-ar fi dat demisia

Primii doi generali ruși, cei care conduc, oficial, armata lui Putin, și-ar fi dat demisia, anunță, la data de 9 septembrie 2022, surse din Ucraina.

Unul dintre cei care ar fi demisionat este Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării. Celălalt este generalul Valery Gerasimov, care ar fi demisionat din funcția de șef al Statului Major General. Funcția lui Gerasimov este de prim-adjunct al ministrului Apărării, deci a doua în ierarhia armatei ruse, imediat după cea a ministrului.

Despre Șoigu se știe că nu este militar de carieră ci inginer civil. Șoigu a fost pus ministru al Apărării de președintele Putin, care însă, ulterior, a transmis semnale că ar fi nemulțumit de prestația lui Șoigu. Acesta din urmă ar fi socotit vinovat de eșecurile Rusiei în Ucraina. În schimb, Gerasimov a parcurs integral ierarhia militară. El este și autorul “doctrinei Gerasimov”, care pune la un loc armata, economia, tehnologia, diplomația, cultura și războiul informațional, în vederea atingerii unor scopuri strategice. Această situație explică faptul că militarii ruși îl respectă pe Gerasimov dar îl ignoră pe Șoigu. În schimb, acum două luni, ministrul Șoigu a coordonat o Conferință internațională de securitate, la Moscova.

Ofițeri ruși arestați, generali ruși demiși

Cei doi generali ar fi demisionat după ce, cu o înainte, mai mulți ofițeri ai armatei ruse ar fi fost arestați. Arestările le-ar fi realizat Dzerzhinsky Independent Operational Division, care este o unitate a Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei. Presa de stat din Rusia nici nu confirmă nici nu infirmă aceste informații. În schimb, agenția rusă TASS anunță că, la data de 8 octombrie, ministrul Șoigu ar fi numit un comandant unic al operațiunii speciale din Ucraina. Acest comandant unic este generalul Sergey Surovikin.

Pe de o parte, această informație oficială arată că liderii de la Kremlin sunt nemulțumiți de cum merge războiul în Ucraina. Pe de altă parte, semnificația știrii este că, la data de 8 octombrie, Șoigu deținea încă funcția de ministru al Apărării. Pe site-ul Ministerului rus al Apărării, Șoigu încă apare ca ministru, urmat de prim-adjunctul Gerasimov și de alți zece adjuncți.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România a învins Croația cu 26-24 în preliminariile EHF Euro 2024 la handbal feminin

Lorena Ostase a marcat miercuri nouă goluri, înlocuind-o cu succes pe Crina Pintea, retrasă de la naționala de handbal feminin. România a câștigat cu...

Curtea Supremă a SUA se va sesiza în problema imunității penale invocate de Donald Trump

Curtea Supremă a Statelor Unite(SUA) a acceptat miercuri să se sesizeze în problema imunităţii penale invocate de Donald Trump şi să o examineze la...

Țările UE au blocat o lege privind lanțurile de aprovizionare

Țările Uniunii Europene, UE, au blocat miercuri o propunere de lege. Aceasta obligă marile companii din blocul comunitar să verifice dacă lanțurile lor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă