8.5 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăInternaționalSummit NATO: Declarația finală

Summit NATO: Declarația finală

40 de miliarde de euro ajutor pentru Ucraina și preocupare pentru descurajarea nucleară

Liderii țărilor NATO au subliniat angajamentul de aderare pentru Ucraina și au adoptat o poziție mai fermă cu privire la sprijinul pe care îl acordă China Rusiei.

Declarația confirmă că Alianța va continua să sprijine Ucraina „pe calea sa ireversibilă către integrarea euroatlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO”, în timp ce Kievul continuă „lucrarea vitală” a reformelor democratice, economice și de securitate, transmite Reuters.

UCRAINA

Aliații intenționează să ofere Ucrainei o finanțare minimă de 40 de miliarde de euro (43,28 miliarde de dolari) în ajutor militar, anul viitor, deși nu au îndeplinit angajamentul financiar multianual pe care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg îl căutase.

NATO va fi în poziția de a adresa o invitație Ucrainei de a se alătura Alianței, atunci când aliații vor fi de acord și sunt îndeplinite condițiile.

Jens Stoltenberg, secretar general NATO

Aliații au decis, de asemenea, că NATO va prelua cea mai mare parte a coordonării echipamentelor militare și a pregătirii pentru Ucraina de la o coaliție ad-hoc condusă de SUA. Unii diplomați văd acest lucru ca pe un efort de a proteja procesul de reîntoarcere a lui Donald Trump la Casa Albă. Dar mulți se îndoiesc că l-ar putea împiedica pe Trump să limiteze sever ajutorul SUA pentru Kiev, dacă ar alege să facă asta.

RUSIA

Alianța a condamnat, de asemenea, „retorica nucleară iresponsabilă și semnalizarea nucleară coercitivă a Rusiei, inclusiv staționarea anunțată a armelor nucleare în Belarus”, adăugând că Minsk continuă să permită războiul Rusiei în Ucraina .

Aliații rămân dispuși să mențină canale de comunicare cu Moscova pentru a „atenua riscul și a preveni escaladarea”, se arată în declarație.

CHINA

Declarația a întărit, de asemenea, limbajul trecut al NATO cu privire la China, numind-o „un factor decisiv” al războiului Rusiei în Ucraina și afirmând că oficialii de la Beijing continuă să ridice provocări sistemice pentru securitatea euro-atlantică.

În Declarație se cere Chinei să înceteze orice sprijin material și politic pentru efortul de război al Rusiei. De asemenea, în document sunt acuzate Iranul și Coreea de Nord că au alimentat războiul Rusiei în Ucraina, oferind Moscovei sprijin militar direct.

Declarația a exprimat îngrijorarea cu privire la capacitățile spațiale ale Chinei, a făcut referire la extinderea rapidă a arsenalului său nuclear și a îndemnat oficialii de la Beijing să se angajeze în discuții strategice privind reducerea riscurilor.

INDO-PACIFIC

În Declarația finală se menționează și importanța Indo-Pacificului pentru NATO, subliniind că evoluțiile din zonă afectează în mod direct securitatea euroatlantică. Va fi accelerată cooperarea cu partenerii din Asia-Pacific, inclusiv prin sprijinul acordat Ucrainei și apărarea cibernetică.

Alianța se va întâlni joi cu lideri din Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud și Uniunea Europeană, pentru a discuta despre provocările de securitate și cooperare.

UE ȘI NATO

Declarația subliniază cooperarea dintre NATO și UE, care a devenit semnificativă în contextul Ucrainei, adăugând că Alianța va descuraja și va îmbunătăți apărarea aeriană și antirachetă.

NATO continuă să ia toate măsurile necesare pentru a asigura credibilitatea, eficacitatea, siguranța și securitatea misiunii de descurajare nucleară, se mai arată în Declarația finală.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Ministrul Energiei vrea păstrarea centralelor pe cărbune. Cu ce ar putea fi înlocuite

Ministrul Energiei susţine că degeaba protejăm mediul dacă mergem către colaps economic. Sebastian Burduja consideră că nu trebuie renunţat la centralele pe cărbune până...

LinkedIn, acuzată de utilizatori Premium că le-a folosit mesajele private pentru antrenarea AI

LinkedIn, platforma de social media orientată spre mediul de afaceri și deținută de Microsoft, a fost dată în judecată de un grup de utilizatori...

România, pe ultimul loc în UE la utilizarea Inteligenței Artificiale de către companii

România rămâne pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința adoptării Inteligenței Artificiale (AI) de către companii, conform datelor Eurostat. Doar 3,1% dintre firmele...
Ultima oră
Pe aceeași temă