5.8 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăInternaționalSuedia și SUA încep cooperarea în domeniul nuclear

Suedia și SUA încep cooperarea în domeniul nuclear

Suedia şi SUA au semnat un acord de cooperare pentru a promova dezvoltarea energiei nucleare în statul scandinav, a anunţat joi guvernul suedez, potrivit government.se.

„Este un lucru bun pentru Suedia. Este un lucru bun pentru Statele Unite, este un lucru bun pentru piaţa muncii şi competitivitate”, a subliniat Ebba Busch, ministrul suedez al energiei, citată într-un comunicat.

Cele două ţări „vor face schimb de experienţă” în domenii precum construcţia de mici reactoare modulare (Small modular reactors – SMR), dezvoltarea combustibililor nucleari sau gestionarea deşeurilor nucleare, potrivit acordului, publicat pe site-ul guvernului suedez.

Ambele țări au o lungă experiență în domeniul nuclear

„Suedia şi SUA au amândouă o lungă experienţă în energia nucleară şi intenţionează să dezvolte noi centrale nucleare”, se menţionează în comunicat.

În noiembrie 2023, Stockholmul a spus că vrea să producă „masiv” energie nucleară pentru a-şi decarboniza economia şi a răspunde cererii crescânde de electricitate.

Stockholmul intenţionează să înceapă iniţial construcţia echivalentului a două reactoare până în 2035 – de o capacitate totală de cel puţin 2.500 MW – urmată de o „expansiune masivă” până în 2045.

Suedia exploatează în prezent, în trei centrale diferite, şase reactoare date în folosinţă în timpul deceniului 1975-1985.

Suedia, acord de apărare cu SUA

Parlamentul suedez a aprobat, cu o largă majoritate, un acord de apărare cu Statele Unite, care, potrivit oponenţilor săi, deschide calea pentru desfăşurarea de arme nucleare şi instalarea de baze americane permanente în Suedia.

Acordul de Cooperare în domeniul apărării (DCA), semnat de Stockholm şi Washington în decembrie, a fost aprobat de 266 din totalul de 349 de deputaţi, cu 37 de voturi împotrivă şi 46 de absenţi.

Acest acord este o evoluţie majoră în politica de apărare a Suediei, care în martie a renunţat la două secole de nealiniere militară prin aderarea la NATO.

Acordul semnat de Stockholm şi Washington în decembrie permite forţelor americane accesul la 17 baze de apărare suedeze şi să depoziteze echipamente militare, arme şi muniţie în ţară.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă