28.7 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăInternaționalSuedia, acord de apărare cu SUA

Suedia, acord de apărare cu SUA

Parlamentul suedez a aprobat, cu o largă majoritate, un acord de apărare cu Statele Unite, care, potrivit oponenţilor săi, deschide calea pentru desfăşurarea de arme nucleare şi instalarea de baze americane permanente în Suedia.

Acordul de Cooperare în domeniul apărării (DCA), semnat de Stockholm şi Washington în decembrie, a fost aprobat de 266 din totalul de 349 de deputaţi, cu 37 de voturi împotrivă şi 46 de absenţi.

Acest acord este o evoluţie majoră în politica de apărare a Suediei, care în martie a renunţat la două secole de nealiniere militară prin aderarea la NATO.

Acordul semnat de Stockholm şi Washington în decembrie permite forţelor americane accesul la 17 baze de apărare suedeze şi să depoziteze echipamente militare, arme şi muniţie în ţară.

Pentru oponenţii săi, acordul ar fi trebuit să stipuleze că prezenţa armelor nucleare este interzisă în Suedia.

Vrem ca legea să interzică intrarea armelor nucleare pe teritoriul suedez.

Verzilor Emma Beginger – deputată în Parlamentul Suediei

Guvernul de centru-dreapta al premierului Ulf Kristersson, susţinut de Democraţii Suedezi (SD, extremă dreapta), a dat asigurări, la rândul său, că acordul respectă suveranitatea suedeză, scrie Agerpres.

Guvernul a ales, din păcate, să semneze un acord care nu închide uşa armelor nucleare, iar partidul Verzilor va vota nu acestui acord.

Verzilor Emma Beginger – deputată în Parlamentul Suediei

„Este foarte clar că Suedia este o naţiune suverană şi nicio ţară nu va putea forţa Suedia să aibă arme nucleare pe teritoriul său”, a asigurat ministrul apărării Pal Jonson în cursul dezbaterii.

Pentru a fi adoptat, acordul trebuia aprobat de cel puţin trei sferturi dintre parlamentarii prezenţi şi de mai mult de jumătate din cei 349 de aleşi.

Cu 42 de locuri, Verzii şi Partidul de Stânga, care se opun acordului şi au votat împotriva aderării la NATO, nu puteau bloca singuri textul.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă