Statele Unite(SUA) examinează „măsuri” de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind „influenţa străină”, a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, fără a dezvălui care sunt acestea, notează AFP, potrivit agerpres.ro.
„Examinăm foarte atent ce putem face ca răspuns la această situaţie şi prevăd că vom lua măsuri”, a spus el în cursul unei audieri parlamentare.
Parlamentul de la Tbilisi a adoptat recent această lege, care impune oricărei organizaţii neguvernamentale şi oricărei media care primeşte mai mult de 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze în calitate de „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine” şi să se supună unui control administrativ.
Criticii săi au supranumit-o „legea rusească” din cauza similitudinii sale cu o lege votată în Rusia pentru a reprima opoziţia şi aceasta a suscitat proteste în masă în Georgia.
Preşedinta georgiană, Salome Zurabişvili, care este pro-europeană, s-a opus prin veto acestei legi, dar partidul la putere, „Visul georgian”, la originea legii, dă asigurări că dispune de suficiente voturi în parlament pentru adoptarea definitivă a textului.
„Suntem foarte îngrijoraţi de legea privind agenţii străini care a fost adoptată. Cred că, din păcate, iese direct dintr-un manual al Moscovei şi este în mod clar împotriva dorinţei majorităţii covârşitoare a georgienilor de a se apropia de UE şi de integrarea europeană”, a declarat secretarul de stat american.
El a subliniat că, la rândul său, Uniunea Europeană examinează impactul acestei legi asupra statutului de candidat la aderare acordat în decembrie acestei ţări din Caucaz.
Fostă republică sovietică, Georgia este oficial candidată la intrarea în Uniunea Europeană din decembrie 2023 şi, de asemenea, aspiră să adere la NATO.
Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, s-a opus prin veto legii ‘influenţei străine’
Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a ‘influenţei străine’, care a suscitat proteste masive în această ţară din Caucaz, transmite AFP, preluat de agerpres.ro.
‘Astăzi, am pus un veto (…) la legea care este rusă în esenţa sa şi care contravine Constituţiei noastre’, a spus Salome Zurabişvili într-o declaraţie televizată.
Este vorba totuşi despre un veto cu valoare mai ales simbolică al preşedintei proeuropene, aflată în conflict cu guvernul, având în vedere că partidul la putere, ‘Visul georgian’, iniţiatorul legii, dă asigurări că dispune de suficiente voturi în parlament pentru adoptarea definitivă a legii.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!