16.2 C
București
marți, 19 octombrie 2021

SUA, Israel și China un triunghi care se vrea lămurit de către americani

Cooperarea strânsă dintre Israel şi China stârnește interesul administraţiei Joe Biden care va puncta acest lucru în cursul întrevederii secretarului de Stat Antony Blinken cu ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, afirmă un oficial de la Washington.

„Secretarul de Stat va fi direct cu prietenii noştri israelieni în legătură cu preocupările privind riscurile în materie de securitate naţională generate de cooperarea strânsă cu statul chinez”, a declarat miercuri un oficial din cadrul Departamentului de Stat de la Washington, citat de publicaţiile The Jerusalem Post şi The Times of Israel.

„Statele Unite consideră China un competitor care contestă actuala ordine internaţională bazată pe reguli. Aşa cum am spus anterior, relaţia noastră cu China va fi competitivă, va fi şi de colaborare, dar şi adversă, dacă va fi necesar”, a mai adăugat oficialul citat.

Administraţia Joe Biden a atras atenţia Israelului asupra nivelului ridicat al investiţiilor chineze din ultimele luni.

Antony Blinken, secretarul de stat american, va avea o întrevedere joi cu ministrul israelian de Externe, Yair Lapid.
Blinken va solicita Israelului evaluarea riscurilor în materie de securitate cibernetică ale cooperării cu naţiunea chineză.
Yair Lapid va participa şi la o reuniune în format trilateral cu Antony Blinken şi cu ministrul de Externe din Emiratele Arabe Unite, Abdullah bin Zayed în timpul desfășurării întâlnirii de la Washington.
Yair Lapid s-a văzut şi cu vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, şi cu Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joseph Biden.

Ultima oră
Pe aceeași temă