Statele Unite(SUA) depun eforturi pentru dezvoltarea de rachete hipersonice avansate, pe fondul preocupărilor privind progresele înregistrate de naţiuni rivale precum Rusia şi China.
Statele Unite au testat cu succes săptămâna aceasta o rachetă hipersonică fabricată de compania Lockheed Martin, afirmă surse militare citate de agenţia Reuters, pe fondul preocupărilor din ce în ce mai mari că Rusia şi China au avut mai mult succes în dezvoltarea propriilor sisteme hipersonice.
Forţele Aeriene americane au testat cu succes marţi, în largul coastelor Californiei, un Sistem Aerian de Ripostă Rapidă (ARRW), conform surselor citate. Racheta de acest tip este lansată de un avion spre obiectivul vizat. În testele anterioare, racheta nu s-a desprins de avion, potrivit romaniatv.net.
SUA depun eforturi pentru a contracara Rusia și China ce au reușit să aibă rachete hipersonice foarte performante
Rachetele hipersonice circulă în straturile superioare ale atmosferei la viteze care o depăşesc de cel puţin cinci ori pe cea a sunetului, adică la viteze de peste 6.200 de kilometri pe oră.
Într-un alt test hipersonic efectuat recent cu succes, Agenţia militară pentru proiecte avansate de cercetare (DARPA) a demonstrat funcţionarea propriului program operaţional.
Statele Unite depun eforturi pentru dezvoltarea de rachete hipersonice avansate, pe fondul preocupărilor privind progresele înregistrate de naţiuni rivale precum Rusia şi China.
Lansatoarele de rachete HIMARS din SUA au ajuns în Ucraina
Lansatoarele multiple de rachete HIMARS oferite de Statele Unite(SUA) armatei ucrainene au sosit în Ucraina, a anunţat joi ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, potrivit Reuters.
”Îi mulţumesc colegului meu american şi prieten, secretarul apărării Lloyd Austin, pentru aceste instrumente puternice! Vara va fi fierbinte pentru ocupanţii ruşi. Şi ultima pentru unii dintre ei”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean.
Deşi Washingtonul s-a arătat iniţial reticent să transfere Ucrainei astfel de lansatoare multiple de rachete (ce pot lansa rachete ATACMS cu o rază de acţiune de 300 de kilometri), de teama că Ucraina ar putea lovi adânc în interiorul teritoriului rus şi ar putea escalada astfel conflictul, a acceptat totuşi să ofere Ucrainei patru lansatoare, dar cu rachete care au rază de acţiune mai mică, de circa 80 de kilometri, potrivit unui responsabil al Casei Albe, conform agerpres.ro.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!