24.9 C
București
duminică, 26 iunie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaLansatoarele de rachete HIMARS din SUA au ajuns în Ucraina

Lansatoarele de rachete HIMARS din SUA au ajuns în Ucraina

Lansatoarele multiple de rachete HIMARS oferite de Statele Unite(SUA) armatei ucrainene au sosit în Ucraina, a anunţat joi ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, potrivit Reuters.

”Îi mulţumesc colegului meu american şi prieten, secretarul apărării Lloyd Austin, pentru aceste instrumente puternice! Vara va fi fierbinte pentru ocupanţii ruşi. Şi ultima pentru unii dintre ei”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean.

Deşi Washingtonul s-a arătat iniţial reticent să transfere Ucrainei astfel de lansatoare multiple de rachete (ce pot lansa rachete ATACMS cu o rază de acţiune de 300 de kilometri), de teama că Ucraina ar putea lovi adânc în interiorul teritoriului rus şi ar putea escalada astfel conflictul, a acceptat totuşi să ofere Ucrainei patru lansatoare, dar cu rachete care au rază de acţiune mai mică, de circa 80 de kilometri, potrivit unui responsabil al Casei Albe, conform agerpres.ro.

Guvernul ucrainean a cerut insistent Occidentului să-i furnizeze armament greu, în special de piese de artilerie şi lansatoare multiple de rachete cu rază lungă de acţiune pentru a putea neutraliza artileria rusească.

Sosirea lansatoarelor HIMARS în Ucraina survine într-un moment în care armata ucraineană pierde teren în faţa trupelor ruse în estul ţării. Un responsabil militar ucrainean a declarat că trupele ruse încearcă să încercuiască unităţile ucrainene în zona oraşului Lisiciansk. În direcţia oraşului învecinat Severodoneţk trupele ruse au capturat două localităţi, Loskutivka şi Rai-Oleksandrivka, a confirmat Statul Major ucrainean.

Lansatoarele HIMARS, de proveniență SUA, sunt deja în Ucraina pentru a ajuta trupele ucrainene care sunt în mare dificultate în Donbas

Înaintarea trupelor ruse la Lisiciansk şi Severodoneţk lasă trupelor ucrainene un culoar cu o lăţime de doar patru kilometri pentru a se retrage din zona minieră Zolote. Comandanţii ucraineni se confruntă acum cu dilema dacă să ordone retragerea trupelor de acolo sau să înfrunte în continuare puterea de foc a armatei ruse, cu riscul căderii trupelor ucrainene sub încercuire.

În acest timp, separatiştii proruşi din regiunea Lugansk susţin că trupele ruse ar fi tăiat accesul pe ultima şosea care leagă oraşul Lisiciansk de vestul Ucrainei. Însă un oficial militar ucrainean a declarat că în pofida pagubelor provocate infrastructurii de bombardamentele ruseşti, încă există rute de aprovizionare a trupelor ucrainene în acea zonă.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ministerul român de Externe ironizează declarațiile Rusiei despre „România Mare”

Ministerul Afacerilor Externe al României ironizează declarațiile Rusiei, care susținea că intrarea Republicii Moldova în UE ar însemna că se reface "România Mare". O...

Cel mai bun program educațional din UE este “Traista cu sănătate”, desfășurat în România

Cel mai bun program educațional din UE este “Traista cu sănătate”, desfășurat în România. Acest titlu a fost acordat de Comisia Europeană. Programul „Traista cu...

Bode: Drogurile distrug vieţi. Am solicitat tuturor structurilor mai multă implicare

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat cu ocazia Zilei Internaţionale Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri că a solicitat tuturor structurilor din...
Ultima oră
Pe aceeași temă