33.9 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăMediuStudiu: Stelele dispar de sub ochii noștri chiar mai repede decât am...

Studiu: Stelele dispar de sub ochii noștri chiar mai repede decât am crezut

Stelele dispar de pe cer mai repede decât am crezut! Poluarea cauzează acest lucru, iar viitorul nu arată prea strălucit, din ambele puncte de vedere.

Stelele dispar din fața ochilor noștri într-un ritm mai rapid decât se credea inițial, aproape o treime dintre oamenii din întreaga lume fiind în prezent incapabili să vadă vreuna, potrivit unei noi cercetări, arată skynews.

În timp ce ochiul uman neajutorat ar trebui să fie capabil să observe câteva mii de stele într-o noapte senină, vederea noastră asupra Calea Lactee și a zeci de constelații complexe, se pierde rapid.

Din cauza poluării luminoase, se estimează că 30% dintre oamenii din întreaga lume au fost privați de priveliștea nocturnă.

Cifra surprinzătoare a fost obținută în urma analizei unui program științific cetățenesc numit Globe at Night, care și-a publicat studiile în revista Science.

NOIRLab, un centru american de cercetare în domeniul astronomiei nocturne, a realizat studiul, care estimează că un copil născut astăzi într-un loc în care sunt vizibile 250 de stele ar putea vedea doar 100 până când va împlini 18 ani.

Astronomul Connie Walker a declarat că aceste descoperiri subliniază “importanța de a ne dubla eforturile” pentru a proteja cerul pe timp de noapte de un fenomen numit “strălucirea cerului”.

Ce înseamnă strălucirea cerului?

Strălucirea cerului se referă la iluminarea cerului noaptea dincolo de cea cauzată de surse naturale, cum ar fi stelele sau luna.

Se știe de mult timp că este o problemă, dar observațiile Globe at Night sugerează că aceasta crește mult mai rapid decât arată măsurătorile prin satelit ale luminozității Pământului pe timp de noapte.

Studiul se bazează pe rapoarte de tip “crowdsourcing” din întreaga lume, oamenii trimițându-și constatările online.

Aceștia primesc apoi o serie de hărți stelare și notează care dintre ele se potrivește cel mai bine cu ceea ce pot vedea pe cer.

Cum ne afectează

Poluarea luminoasă nu strică doar priveliștea cerului, ci poate avea un impact și asupra sănătății noastre și a animalelor sălbatice.

Acest lucru se datorează faptului că întrerupe tranziția ciclică naturală de la lumina soarelui la lumina stelelor, alături de care noi și alte organisme am evoluat – iar strălucirea cerului este orice altceva decât naturală.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Incendiu la un depozit de anvelope din Medgidia

Luni după-amiază, un incendiu de proporții a izbucnit la un depozit de anvelope din Medgidia, determinând autoritățile să emită un mesaj RO-ALERT din cauza...

Fără “România liberă,” n-ar fi putut exista integrarea europeană

Îngerul meu păzitor, Petre Mihai Băcanu, se apropie de cota 80. Ca om zămislit și retras la munte, a lansat sâmbătă, la Bookfest, cartea...

Iohannis a promulgat legea privind libera circulație a cetățenilor români în străinătate

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care modifică regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Potrivit unui comunicat transmis de Președinția României, șeful statului...
Ultima oră
Pe aceeași temă