7.4 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăInternaționalSTUDIU: Odată cu încălzirea globală, ciupercile pot deveni mai periculoase

STUDIU: Odată cu încălzirea globală, ciupercile pot deveni mai periculoase

Creșterea temperaturilor poate face ca ciupercile să devină mai periculoase pentru sănătatea noastră, arată un nou studiu.

În timp ce bacteriile și virușii sunt factori bine cunoscuți ai infecțiilor și bolilor, ciupercile patogene au cauzat până acum doar probleme minore oamenilor sănătoși, scrie euronews.com.

Acest lucru se datorează temperaturii corpului uman care este de obicei prea mare pentru ca ciupercile infecțioase să supraviețuiască.

Dar asta ar putea fi pe cale să se schimbe, avertizează cercetătorii de la Universitatea Duke din Carolina de Nord.

Cum ar putea încălizrea globală să facă ciupercile mai periculoase?

Se preconizează că încălzirea globală va duce la creșterea bolilor fungice la oameni, dar ar putea, de asemenea, să agraveze aceste boli.

Studiind impactul stresului termic asupra ciupercilor, cercetătorii au descoperit că temperaturile mai ridicate au dus la schimbări genetice rapide în patogenul fungic uman Cryptococcus.

S-a descoperit că temperaturile mai ridicate stimulează „genele schimbătoare” transpozabile ale ciupercii, accelerând numărul de mutații și ducând la adaptări în modul în care genele sunt utilizate și reglate.

„Aceste elemente mobile pot contribui la adaptarea în mediu și în timpul unei infecții”, spune Gusa. „Acest lucru s-ar putea întâmpla și mai repede, deoarece stresul termic accelerează numărul de mutații care apar.”

Acest lucru ar putea duce la o rezistență mai mare la căldură, rezistență la medicamente și potențial cauzator de boli, potrivit cercetării publicate în jurnalul de știință PNAS.

„Acesta este un studiu fascinant, care arată cum creșterea temperaturii globale poate afecta evoluția ciupercilor în direcții imprevizibile… Încă un lucru de care să ne temem dat fiind faptul că încălzirea globală se agravează”, spune dr. Arturo Casadevall, director de microbiologie moleculară și imunologie la Universitatea Johns Hopkins.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
00:03:21

VIDEO. Ministrul de Externe al Franței: „Doar forța nu poate garanta securitatea Israelului”

"A venit timpul să aducem o nouă speranță în această regiune, după mai bine de un an de groază, iar utilizarea forței trebuie să...

Lukașenko grațiază 31 de persoane condamnate pentru „extremism”

Președintele Belarusului Alexander Lukashenko a grațiat încă 31 de persoane condamnate pentru infracțiuni legate de „extremism”, a anunțat agenția de presă de stat Belta,...

Rusia cere Occidentului să accepte „victoria” în Ucraina și să înceapă negocierile de pace, după victoria lui Trump în SUA

Serghei Șoigu, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat joi că statele occidentale ar trebui să recunoască succesul Rusiei în conflictul din Ucraina...
Ultima oră
Pe aceeași temă