1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăEconomieStudiu: Antreprenorii români au ca priorități în 2025: diversificarea veniturilor și dezvoltarea...

Studiu: Antreprenorii români au ca priorități în 2025: diversificarea veniturilor și dezvoltarea angajaților

În 2025, antreprenorii români se vor orienta către diversificarea surselor de venit și dezvoltarea competențelor angajaților

Concluziile au fost prezentate în cadrul celei de-a cincea ediții a studiului „Raportarea Financiară la Antreprenori”, realizat de Trusted Advisor Strategy & Finance, sub coordonarea Ioanei Arsenie, strategie financiară.

Potrivit studiului, 57% dintre antreprenori intenționează să prioritizeze dezvoltarea angajaților în 2025, față de 43% care vor pune accent pe investițiile tehnologice. Profitabilitate netă și creșterea marjelor sunt principalele obiective financiare pentru 43% dintre respondenți, urmate de diversificarea surselor de venit (27%) și atragerea de finanțări pentru investiții (11%).

„Într-un mediu de afaceri dominat de lipsa predictibilității, antreprenorii sunt nevoiți să caute noi metode de a genera profit, să ajusteze strategiile și să investească în angajare pentru a rămâne competitivi. Profitabilitate va fi termenul central în 2025, iar organizarea solidă a afacerilor devine esențială”, a declarat Ioana Arsenie, fondatoarea Trusted Advisor Strategy & Finance.

Impactul fiscal și inflația – principalele provocări

Anul 2025 se anunță dificil pentru IMM-uri din cauza creșterilor de taxe, birocrației suplimentare și inflației. În acest context, antreprenorii acordă o atenție sporită gestionării cash-flow-ului (33%) și ajustării cheltuielilor (16%). Creșterile salariale vor reprezenta principalele categorii de cheltuieli (44%), urmate de campaniile de marketing (22%) și cheltuieli administrative (11%).

De asemenea, doar 24% dintre companiile participante la studiu au implementat reguli de guvernanță, un aspect care indică un potențial de optimizare pentru întărirea rezilienței.

Antreprenoriatul, între provocări și soluții

Participanții la studiu au evidențiat nevoia de a prioritiza strategii financiare clare și de a colabora cu specialiști în contabilitate. „Organizarea și raportarea financiară devin fundamentale pentru a lua decizii strategice, într-un mediu economic tot mai complex”, a subliniat un antreprenor.

Studiul, realizat pe un eșantion de 250 de companii din diverse industrii, oferă o imagine detaliată asupra modului în care IMM-urile din România ajustează strategiile, în fața provocărilor economice actuale și așteptărilor pentru 2025.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă