6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSocialStudiu: 40% dintre angajații români care lucrează în ture, se confruntă cu...

Studiu: 40% dintre angajații români care lucrează în ture, se confruntă cu epuizare constantă

Un studiu recent realizat de Centrul de Formare Profesională APSAP, preluat de Agerpres, arată că patru din zece angajați români care lucrează în ture, resimt constant epuizarea, în principal din cauza lipsei unui program de somn regulat și a odihnei insuficiente. De asemenea, două treimi dintre cei care locuiesc cu alte persoane se simt constant obosiți.

Studiul evidențiază și diferențe de gen în percepția epuizării: 33,16% dintre femei resimt frecvent oboseala, comparativ cu 20,75% dintre bărbați. Angajații care desfășoară activități repetitive fără elemente de noutate, sunt afectați în proporție de 42,79%, în timp ce doar 18,17% dintre cei implicați în activități creative raportează aceleași niveluri de epuizare.

Potrivit datelor, lipsa implicării în activități recreative intensifică efectele burnout-ului. Aproape 40% dintre cei care nu desfășoară deloc activități recreative, se confruntă frecvent cu epuizare, în comparație cu doar 24,74% dintre cei care alocă peste 12 ore săptămânal pentru recreere.

În România, burnout-ul nu este recunoscut oficial ca boală, deși există dezbateri în Senat privind introducerea concediului medical pentru această afecțiune. În alte țări, precum Olanda, angajații diagnosticați cu epuizare, beneficiază de concedii medicale prelungite și sprijin financiar.

Experții atrag atenția asupra necesității unor măsuri de sprijin, precum programul de asistență psihologică, flexibilitatea programului de lucru și spații de relaxare a locului de muncă. „Epuizarea fizică și psihică reduce productivitatea și poate cauza probleme grave de sănătate pe termen lung”, avertizează realizatorii studiului.

Burnout-ul, definit de Organizația Mondială a Sănătății ca o stare de epuizare asociată muncii, poate contribui la afecțiuni grave, precum hipertensiunea, scăderea imunității, tulburările endocrine și riscul crescut de depresie. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 2.053 de angajați din sectorul privat și public.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Interes major pentru Autostrada Litoralului: 11 companii în competiție pentru contractul de miliarde

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat că lucrările vor fi realizate la standarde europene, proiectul fiind finanțat din fonduri europene și de la bugetul...

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...
Ultima oră
Pe aceeași temă