Țările din Uniunea Europeană analizează posibilitatea majorării tarifelor pentru o gamă variată de produse agro-alimentare și îngrășăminte din Rusia, conform unor surse citate de Bloomberg.
Mai multe state membre își doresc să limiteze veniturile Moscovei și au propus impunerea unor tarife extinse asupra importurilor piscicole și agricole din Rusia și Belarus, pe lângă majorarea tarifelor la cereale decisă la începutul acestui an.
Pe de altă parte, alte națiuni membre au solicitat o abordare mai prudentă, subliniind necesitatea unui studiu prealabil pentru a evalua impactul potențial al acestor măsuri asupra importurilor și prețurilor produselor alimentare din Europa.
Sursele care au dorit să rămână anonime au menționat că, spre deosebire de sancțiuni, măsurile comerciale nu necesită întotdeauna acordul tuturor statelor membre.
Blocul comunitar analizează în prezent care produse ar putea fi afectate.
O eventuală restricție asupra îngrășămintelor rusești ar fi binevenită de către industria europeană de profil, care solicită de mult timp protecții suplimentare. Totuși, implementarea acestor măsuri se confruntă cu diverse obstacole juridice și politice, conform unei surse.
Rusia este cel mai mare exportator mondial de îngrășăminte, având o cotă de piață de 18%. Deși nu au fost impuse sancțiuni directe asupra producătorilor ruși, aceștia s-au văzut nevoiți să reducă exporturile după începutul invaziei din Ucraina, din cauza dificultăților logistice și de plată.
Cu toate acestea, exporturile s-au recuperat, iar Asociația producătorilor ruși de îngrășăminte estimează că, în acest an, exporturile se vor apropia de nivelurile record din 2021.
Separat, se lucrează la un nou pachet de sancțiuni, conform surselor Bloomberg, însă un set extins de măsuri ar putea fi amânat până după încheierea președinției ungară a UE, având în vedere că Budapesta a blocat majoritatea acțiunilor referitoare la Rusia.
Anul viitor, Polonia va prelua președinția rotativă a Uniunii Europene.