17.1 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăInternaționalSpania: Tribunalul Suprem a demarat deschiderea unei anchete pentru „terorism” împotriva liderului...

Spania: Tribunalul Suprem a demarat deschiderea unei anchete pentru „terorism” împotriva liderului separatist catalan Carles Puigdemont

Cea mai înaltă instanţă judiciară a Spaniei, Tribunalul Suprem, a anunţat joi deschiderea unei anchete pentru “terorism” împotriva liderului separatist catalan Carles Puigdemont, în legătură cu tulburările din 2019 care au urmat condamnării la închisoare a liderilor separatişti, relatează AFP, preluat de agerpres.ro.

Acest anunţ survine în momentul în care guvernul spaniol de stânga al lui Pedro Sanchez şi partidul lui Puigdemont negociază un proiect de lege de amnistiere a separatiştilor catalani implicaţi în tentativa de secesiune a Cataloniei din 2017, una dintre cele mai grave crize politice din istoria contemporană a Spaniei.

Tribunalul Suprem a anunţat într-un comunicat că are “competenţa” “de a deschide o anchetă şi, dacă este cazul, să-l judece pe fostul preşedinte regional catalan Carles Puigdemont” pentru “infracţiuni de terorism în legătură cu faptele vizate de ancheta privind ‘tsunami-ul democratic’ “.

“Tsunami-ul democratic” este numele unei platforme misterioase care a făcut apel la organizarea de proteste împotriva condamnării la închisoare pe 14 octombrie 2019 a nouă lideri separatişti pentru rolul lor în tentativa de secesiune din 2017. Mii de militanţi au blocat aeroportul din Barcelona în acea zi.

Această organizare a fost, de asemenea, la originea, printre altele, a blocării unor drumuri în Catalonia, într-un context de tensiuni puternice marcate de scene de gherilă urbană la Barcelona.

Tribunalul Suprem, care a numit un judecător de instrucţie pentru a investiga acest caz, “nu are nicio îndoială că faptele de care este acuzat ‘tsunami-ul democratic’ sunt legate de terorism”, a continuat instanţa în comunicat.

Potrivit acesteia, “există mai multe indicii care susţin participarea la fapte a lui Carles Puigdemont”, care “a fost informat încă de la început de crearea acestui nou grup organizat în vederea subminării ordinii constituţionale şi a destabilizării grave a instituţiilor democratice”.

În plus faţă de Puigdemont, care a fugit în Belgia în 2017 pentru a scăpa de urmărirea penală de către sistemul de justiţie spaniol, această anchetă îl vizează şi pe Ruben Wagensberg, un ales al parlamentului regional catalan care a părăsit Spania în urmă cu câteva săptămâni pentru a evita urmărirea penală.

Eurodeputatul Carles Puigdemont susține că ridicarea imunității sale reprezintă persecuție politică

Eurodeputatul Carles Puigdemont, liderul separatist al Cataloniei, susține că ridicarea imunității sale reprezintă un caz de persecuție politică.

Declarația lui Carles Puigdemont a fost formulată marți, 9 martie 2021, după ce Parlamentul European a aprobat, prin vot, ridicarea imunităţii sale şi a altor doi europarlamentari – Toni Comin şi Clara Ponsati.

Carles Puigdemont a fost președintele regiunii Catalonia din Spania, iar sub conducerea lui, Toni Comin şi Clara Ponsati au fost membri ai guvernului regional al Cataloniei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Motrenismul

În istoria Regatului român, probabil cea mai suveranistă perioadă din istoria poporului român, au existat mai multe curente de gândire: poporanismul, semănătorismul și trăirismul....

Motrenismul

În istoria Regatului român, probabil cea mai suveranistă perioadă din istoria poporului român, au existat mai multe curente de gândire: poporanismul, semănătorismul și trăirismul....

Respiră aerul curat de munte de pe terasa propriei tale locuințe. Alege confortul caselor și apartamentelor oferite de YAELE Invest Construct

Dacă dorești să găsești o locuință aproape de natură și să te bucuri de un refugiu montan numai al tău, avem vești bune pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă