6 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăInternaționalSe va interveni de urgență de la nivelul UE cu sprijin pentru...

Se va interveni de urgență de la nivelul UE cu sprijin pentru producătorii de electricitate

Măsurile de intervenţie în regim de urgență ale Uniunii Europene(UE) pe piaţa de energie vor include şi sprijin pentru producătorii de electricitate care se chinuie să găsească suficiente lichidităţi pentru a garanta tranzacţiile pe fondul fluctuaţiilor mari ale preţurilor la gaze naturale, transmite Bloomberg.

Miniştrii europeni ai Energiei urmează să se reunească vineri pentru a discuta măsuri la nivelul blocului comunitar ca răspuns la creşterea preţurilor gazelor şi electricităţii, care afectează industria Europei şi majorează facturile gospodăriilor, după ce Rusia a redus livrările de gaze.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit luni, într-o postare pe Twitter, o parte dintre posibilele propuneri care vor fi discutate vineri, printre care se numără şi sprijin sub formă de lichiditate pentru producătorii de electricitate, potrivit agerpres.ro.

Se va interveni cu urgență de la nivelul UE pentru producătorii electricitate, Suedia și Finlanda fiind țările care au un asemenea plan

Multe companii au dificultăţi în a acoperi apelurile în marjă, o cerinţă pentru garanţii suplimentare care să garanteze o poziţie de tranzacţionare atunci când preţurile cresc. În ultimele zile, Suedia şi Finlanda au pus la punct un sprijin în regim de urgenţă pentru a ajuta companiile de utilităţi, care au probleme în a acoperi cerinţele de garanţii pentru a evita o criză similară celei provocate de prăbuşirea băncii de investiţii Lehman Brothers.

Pe lista de măsuri elaborată de Cehia, ţara care în acest moment deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, este o linie de credit disponibilă la nivelul întregii Europe pentru participanţii de pe piaţă care se confruntă cu apeluri în marjă foarte mari.

Uniper SE, cea mai mare companie de utilităţi din Germania, a cerut Guvernului alte împrumuturi de asistenţă în valoare de patru miliarde de euro, ceea ce ar duce sprijinul total al Guvernului la peste 20 de miliarde de euro.

Compania austriacă de utilităţi Wien Energie a primit săptămâna trecută o linie de credit în valoare de două miliarde de euro de la Guvernul austriac.

Cum abordează UE creșterea prețurilor la energie și inflația record din zona euro?

Inflația a atins niveluri record în țările care utilizează moneda euro, în timp ce Europa încearcă să facă față crizei costului vieții.

Inflația a atins 8,6% în iunie în cele 19 țări care utilizează moneda euro, depășind recordul anterior de 8,1% din mai.

O creștere a costurilor energiei, alimentată de războiul din Ucraina, este unul dintre motivele pentru această rată, care este cea mai mare de când a început înregistrarea euro, în 1997.

Dar cum încearcă UE să abordeze aceste provocări? Euronews a vorbit cu comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, pentru a încerca să răspundă la această întrebare.

Comisia Europeană și-a revizuit estimările economice. Se pare că, pentru Europa, ce este mai rău încă nu a venit.

Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie: “Ei bine, într-adevăr, ne aflăm deja, ca să spunem așa, în ape tulburi. Bineînțeles, 24 februarie a fost o schimbare a jocului, nu numai pentru geopolitică, pentru pace, pentru victimele din Ucraina, dar a fost o schimbare de joc și pentru economia noastră. Acum cred că ne confruntăm încă cu un nivel de creștere. Așadar, nu voi participa la acest tip de profeție a unei catastrofe. Estimăm că vom avea o creștere de 2,7% în acest an, care va scădea la 1,5% anul viitor.”

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Noi obligații pentru casele de schimb valutar și furnizorii de servicii digitale

Guvernul a adoptat un proiect de lege ce introduce măsuri stricte pentru prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului. Casele de schimb valutar vor fi obligate...

Critici la adresa organizatorilor Australian Open după acordarea unui wildcard Simonei Halep

Decizia de a-i permite româncei să joace în calificările turneului din 2025 a generat controverse, cu fanii împărțiți între nemulțumire și recunoștință. Organizatorii Australian Open...

Care sunt cele mai periculoase adversare pentru Simona Halep în calificările Australian Open 2025!

Românca va începe primul Grand Slam al anului din calificări, alături de alte patru conaționale, având de înfruntat jucătoare experimentate din top 100 WTA. Simona...
Ultima oră
Pe aceeași temă