19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoSe reunește Consiliul Politic Național al PSD. Premierul Ciolacu vrea demisii de...

Se reunește Consiliul Politic Național al PSD. Premierul Ciolacu vrea demisii de primari, de șefi de Consilii Județene și de șefi ai Poliției

Consiliul Politic Național al PSD se reunește în dimineața zilei de luni, 17 iulie, imediat după ce Marcel Ciolacu, șeful guvernului și al PSD, a cerut continuarea demisiilor în rândul oficialilor vinovați de starea îngrozitoare a căminelor de bătrâni din România.

Scandalul “căminelor groazei” a forțat deja demisia a doi miniștri din guvernul Ciolacu. Mai întâi a demisionat Marius Budăi, ministrul Muncii, apoi Gabriela Firea, ministrul Familiei. Demisiile celor doi miniștri au fost cumva sugerate chiar de președintele României, Klaus Iohannis. “Este necesar să fie identificați toți vinovații, indiferent dacă vorbim despre o culpă în exercițiul funcției sau una politică sau morală. Și până când nu vor fi trași la răspundere toți cei care au permis astfel de abuzuri în România, lucrurile nu vor putea fi îmbunătățite. Cei care pot să ia măsuri politice sper să aibă curajul să o facă. Un politician într-o poziție înaltă nu trebuie să meargă să verifice dacă se dau medicamente sau mâncare, trebuie să verifice ca sistemul de care răspunde să dea rezultatele așteptate de cetățeni”, afirmase șeful statului.

Premierul Ciolacu le-a mulțumit ambilor foști miniștri, Firea și Budăi, pentru demisiile lor dar a precizat că “lucrurile nu trebuie să se oprească însă aici”. Șeful Executivului a spus că așteaptă “ca și primarii, șefii de Consilii Județene, directorii de instituții publice locale sau șefii din poliție care au avut o legătură cu “azilele groazei” să își asume pe deplin responsabilitatea. Toți trebuie să facă un pas în spate”. Întâmplător sau nu, unul dintre cei mai controversați primari este, în această perioadă, Florentin Pandele (PSD), soțul Gabrielei Firea. Primarul Pandele a susținut că nu știa ce se întâmplă în căminul din orașul Voluntari, pe care-l conduce.

O serie de funcționari de rangul al doilea au demisionat sau au fost demiși, în contextul scandalului legat de căminele de bătrâni. Una dintre demisii a fost cea a șefului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Ilfov, comisarul șef Cristian Perșinaru. Pe site-ul IPJ Ilfov, acum apare ca împuternicit la comandă comisarul șef Dumitru Bîltag. Este de precizat că acele cămine de bătrâni de la care a pornit scandalul național sunt în județul Ilfov. Cel mai sinistru dintre aceste cămine funcționa în orașul Voluntari, unde este primar Florentin Pandele. Este vorba de azilul care aparținea asociației “Sfântul Gabriel cel Viteaz”. Președintele asociației, Godei, fusese angajat, ca șofer, la biroul senatorial al Gabrielei Firea.

Conducerea PSD, care se reunește la 17 iulie, poate forța sau aproba și alte demisii sau demiteri, printre oamenii PSD. De asemenea, conducerea PSD ar trebui să decidă ce persoane va propune pentru funcțiile de ministru la Ministerul Muncii și la Ministerul Familiei. Ședința conducerii PSD se desfășoară online dar la sediul central al PSD se va afla, cu certitudine, liderul partidului, Marcel Ciolacu. Deocamdată, la Ministerul Familiei, ca ministru interimar, a fost numit Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. La Ministerul Muncii a fost numit ca ministru interimar vicepremierul Marian Neacșu.

Cea mai comentată demisie de până acum a fost a Gabrielei Firea. Ea a plecat din funcția de ministru și s-a autosuspendat din postul de președinte al Organizației PSD București. Firea se declară nevinovată în scandalul căminelor și susține că a fost denigrată pentru a i se compromite șansele de a candida la funcția de primar general.

“Obiectivul demolatorilor mei din multe direcții este să nu mai intru în cursa pentru Primăria Capitalei! Să nu mă mai aliniez la startul precampaniei! Toate sondajele arată că aș fi câștigat în orice formulă politică”

Marcel Ciolacu, șeful guvernului și al PSD, cere demisii dar vrea ca demisiile să nu fie doar o acoperire pentru o situație care să rămână la fel de rea. “Voi schimba lucrurile de sus până jos, alături de colegii mei din Guvern, de Biserica Ortodoxă Română și de restul cultelor din România, precum și de societatea civilă”, promite liderul PSD.

“Aștept acum ca și primarii, șefii de Consilii Județene, directorii de instituții publice locale sau șefii din poliție care au avut o legătură cu “azilele groazei” să își asume pe deplin responsabilitatea. Toți trebuie să facă un pas în spate”

Marcel Ciolacu,

Prim-ministru și președinte PSD

Marcel Ciolacu avertizează că situația căminelor nu se va ameliora “doar cu un număr de demisii” ci că este nevoie de o schimbare reală, în profunzime.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă