0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiSe fac listele. Până la jumătatea lunii septembrie se știe cine va...

Se fac listele. Până la jumătatea lunii septembrie se știe cine va fi concediat. Sunt vizați șefii

Noile măsuri fiscale anunțate cu surle și tobe vor fi puse în practică în două etape, de la 1 octombrie și 1 ianuarie, însă în instituțiile statului au început, potrivit surselor R.L., să se facă liste cu cine va pleca din funcții. Este vorba despre posturi de conducere și comasări în instituții.

Deși Guvernul a amânat Ordonanța de Urgență pentru a prezenta mai întâi planul Comisiei Europene de reducere a cheltuielilor și de acoperire a găurii din buget, în paralel, marile instituții au fost înștiințate de noile măsuri. Astfel că la nivelul ministerelor, al BNR, Curții de Conturi și alte instituții mari, posturile de șefi vor fi comasate și reduse cu 30%, iar acest lucru va fi aplicat fără negociere. În instituții, au început să se facă listele cu cei care vor fi nevoiți să-și părăsească postul, iar până pe 10 septembrie se va ști cine va fi mutat sau retrogradat din funcție de la 1 octombrie.

De altfel, primele măsuri au fost luate încă din luna mai, când la nivelul mai multor instituții au fost reduse cheltuielile cu 10 procente și au fost înghețate în mare parte angajările la stat. Actul normativ dat de Nicolae Ciucă prevedea, printre altele, diminuarea cu 50% a posturilor de consilieri în rândul aparatului demnitarilor publici și sistarea angajărilor în instituţiile şi autorităţile publice. Măsurile ar urma să aducă economii de peste 5 miliarde de lei, mult mai puţin decât estimările inițiale. De asemenea, nu prevăd supraimpozitarea câștigurilor de peste 25 de mii de lei și nici a sumelor cumulate din salariu și pensie. Deși au trecut aproape trei luni de la această Ordonanță, nu avem o statistică clară în privința rezultatelor obținute.

Ajuns la guvernare Marcel Ciolacu a promis că va desființa 200.000 de locuri de muncă care în mod normal sunt neocupate. Practic, se va merge la comasări și la o serie de măsuri care nu neapărat că va lăsa oameni fără locuri de muncă, ci mai degrabă mulți șefi vor fi retrogradați sau mutați în alte instituții, departamente. Primii care au reacționat și protestat la vestea că vor rămâne fără locuri de muncă au fost angajații din ministerul Finanțelor, adică din subordinea lui Marcel Boloș, însă ministrul le-a promis că „ordonanța austerității” nu-i va lăsa fără locuri de muncă pe funcționari.

„Proiectul de ordonanță în niciun fel nu-i afectează pe cei cu funcțiile mici. Nu s-a discutat ca cineva să fie dat afară. Șefii de birouri care vor fi desființate vor avea ofertă pentru funcții publice de execuție și se vor reduce posturile vacante”, a spus Boloș.

Măsurile austerității stârnesc nemulțumiri și pe plan Cultural, astfel că Raluca Turcan spune că 61% din instituţiile publice de cultură vor fi desfiinţate prin aplicarea ordonanței de austeritate. Ministrul Culturii precizează într-o adresa transmisă ministrului Boloş că „majoritatea autorităţilor publice locale nu au instituţii publice de cultură cu peste 50 de salariaţi, astfel că vor trebui să le comaseze (teatru, muzeu, ansamblu popular etc.) şi să reducă cu cel puţin 15% din personal (actori, muzeografi, dansatori etc.). Pentru menţinerea activităţii, muzeografii vor completa trupa de teatru, iar actorii, când nu repetă şi nu joacă, vor asigura conservarea bunurilor culturale din muzeu”.

Culmea, Guvernul a aprobat recent o nouă Instituție de șefi

Guvernul României a aprobat recent înființarea unei noi agenții guvernamentale, care pune sub controlul premierului toate companiile de stat. Angajații Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) vor beneficia de spor de 50% la salariu. De asemenea, noua agenție va primi 0,1% din veniturile totale ale agențiilor de stat și 30% din amenzile aplicate companiilor de stat.

Practic, dacă tragem linie vedem că se scurg aproape două luni de guvernare cu Ciolacu, în care am asistat la laude că s-au ieftinit alimentele de bază la raft, în fapt multe alte produse s-au scumpit, cum sunt detergenții și alte produse de uz casnic. Vedem un balet cu două Ordonanțe de urgență care sunt menite să salveze bugetul țării și promisiuni că se va renegocia cu Comisia europeană. Situația pensiilor speciale din PNRR negociate la Bruxelles este un alt balon de săpun. Nu este prima dată când Marcel Ciolacu merge să discute cu Ursula von Der Leyen acest subiect, doar că de data aceasta o va face din calitate de premier. Ne amintim că a mai fost prezent și anul trecut în primăvară, însă nu s-a rezolvat nimic cu pensiile.

Practic întâlnirea de la Bruxelles va fi una consultativă, dar în același timp și decisivă pentru a putea să primim bani în continuare prin programul Național de Redresare și Reziliență.

Între timp, Guvernul este așteptat să anunțe unde va da bani la rectificarea bugetară de la sfârșitul acestei luni. Măsurile luate de executiv la începutul verii când au fost decise majorări de salarii pentru profesori, medici și polițiști costă bugetul, iar problema este în continuare acoperirea deficitului ca urmare a crizei energetice, dar și a lipsei de măsuri care să încurajeze investițiile în țara noastră.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă