Publicația POLITICO atrage atenția asupra impactului pe care o eventuală victorie a candidatului independent Călin Georgescu în alegerile prezidențiale de duminică, 8 decembrie, l-ar putea avea asupra poziției României în cadrul NATO.
Analiza subliniază că retorica anti-NATO a lui Călin Georgescu din trecut creează îngrijorare în Alianță, mai ales în contextul rolului strategic pe care țara noastră îl joacă în regiune.
„Țara cu 19 milioane de locuitori este membră NATO de două decenii și găzduiește o bază aeriană care se extinde pentru a deveni cea mai mare bază a blocului din Europa. Se învecinează cu Ucraina; privește dinspre Marea Neagră Crimeea ocupată de Rusia; a trimis arme și muniții Kievului; și găzduiește un sistem american de apărare antirachetă Aegis Ashore la Deveselu”, notează POLITICO.
Retorica anti-occidentală stârnește controverse
Călin Georgescu a criticat în trecut implicarea militară a României în sprijinul Ucrainei și a descris prezența rachetelor americane la Deveselu drept o „rușine națională”. Mai mult, el a susținut că „înțelepciunea rusă” ar trebui să joace un rol în modelarea politicii externe românești.
Deși Georgescu afirmă că nu dorește ieșirea României din NATO sau Uniunea Europeană, declarațiile sale stârnesc neliniște.
POLITICO avertizează că o poziție sceptică față de NATO la nivel prezidențial ar putea cauza probleme serioase pentru Alianță.
Paralele cu politica lui Viktor Orban
Publicația compară posibila abordare a lui Călin Georgescu cu strategia premierului ungar Viktor Orban, care a adoptat o poziție pro-Kremlin în cadrul NATO.
Deși Georgescu ar întâmpina dificultăți în implementarea unei astfel de politici, având în vedere sprijinul de 88% al românilor pentru apartenența la Alianță, retorica sa ar putea submina rolul României ca pilon de securitate în regiune.
România este una dintre cele mai importante țări membre NATO, investind semnificativ în apărare. „Țara zboară cu avioane F-16, cumpără tancuri americane M1 Abrams și intenționează să deschidă una dintre cele mai mari baze aeriene ale NATO”, precizează POLITICO.
O schimbare politică majoră la București ar putea, însă, afecta această dinamică, subminând statutul de partener strategic al României în regiunea Mării Negre, avertizează publicația.