11 C
București
marți, 21 septembrie 2021

România va plăti daune morale de 12.000 de euro unui pacient căruia i-a refuzat tratamentul medical

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat statul român să plătească daune morale de 12.000 de euro unui pacient căruia i-a refuzat tratamentul cu insulină.

Pacientul M.A. (38 de ani) este domiciliat în județul Timiș și suferă de diabet zaharat. El a depus o plângere la CEDO, în decembrie 2018, în care reclama faptul că echipajul unei ambulanțe a refuzat să-l transporte acasă pentru a-și administra doza de insulină prescrisă de medic. Echipajul ambulanței a suspectat că pacientul s-ar fi aflat sub influența drogurilor – ceea ce, ulterior, în urma analizelor, s-a constatat că este fals. 

Incidentul reclamat s-a produs în anul 2017.

„Curtea consideră că refuzul administrării tratamentului, la data de 30 martie 2017, a creat o amenințare la adresa vieții sale, suficient de gravă pentru a angaja responsabilitatea statului”, au decis magistrații CEDO.

Sentința CEDO, publicată în Monitorul Oficial al României la data de 30 decembrie 2020, precizează că statul român este obligat să-i ofere reclamantului M.A. o sumă de „12.000 de euro pentru prejudiciul moral” precum și suma de 17 euro drept cheltuieli de judecată.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă