17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSănătateBeneficii medicale mai puţin cunoscute ale Postului

Beneficii medicale mai puţin cunoscute ale Postului

Mari gînditori şi filosofi, precum Hipocrat, Socrate si Platon, recomandau postul pentru vindecarea corpului, iar un nou studiu american relevă că, de pildă, a posti doar două zile din patru, fără ca acestea să fie consecutive, dublează speranţa de viaţă. În plus, potrivit acestei cercetări, o alimentaţie de post creşte performanțele creierului, protejându-l de Alzheimer, şi îmbunătăţeşte activitatea inimii. Cercetări recente demonstrează că cele mai multe vindecări de cancer se datorează unui regim alimentar foarte sărac în proteine animale, grăsimi şi zaharuri. Practic, prin înfometare, celulele sănătoase luptă mai asiduu pentru supravieţuire, devenind mai rezistente la stres. Postul este comparat chiar cu hibernarea la animale de către nutriţionişti, care au constatat că, atunci când se abţin de la a consuma alimente „de dulce”, adică cele de origine animală (carne, produse lactate, ouă etc.), oamenii “se curăţă trupeşte”, ceea ce echivalează din punct de vedere medical cu o regenerare a tututor organelor. Totuşi, medicii atrag atenţia că este nevoie de supraveghere atentă pe perioada postului în anumite situaţii, cum ar fi sarcina, rahitismul/anemia sau recuperarea după o intervenţie chirurgicală.

 

Detoxifierea organismului, vitală pentru sănătate

Din punct de vedere medical, postul reprezintă o bună cură de detoxifiere a întregului organism, pentru că în această perioadă se pot consuma din belşug multe fructe şi legume crude. În mod normal organismul are capacitatea de a se detoxifia singur, însă o dietă bogată în carne şi slabă în produse de natură vegetală îngreunează această funcţie naturală, iar atunci când există un astfel de dezechilibru, reziduriile se acumulează în organism, putrezesc şi devin surse ale unor boli grave, precum cancerul. Astfel, cu ajutorul postului, ficatul, rinichii, sângele etc. trec prin procesul de detoxifiere, care implică şi o hidratare corespunzătoare.

Este interesant de observat cum sunt poziţionate posturile mari: primavara, înainte de Paşte, după iarna în care se consumă preoponderent alimente conservate şi de origine animală, şi înainte de Craciun, după o toamnă bogată în „hrană vie”: fructe, legume sau seminţe. Prin îndepărtarea rezidurilor din organism, pielea capătă mai multă strălucire, iar corpul este mai plin de energie, inclusiv prin creşterea imunităţii, printr-un amplu proces de vindecare naturală. Totodată, medicii susţin că digestia şi calitatea somnului se îmbunătăţesc, la fel ca şi starea psiho-emoţională, inclusiv cu ajutorul rugăciunilor, care ajută la reducerea riscului de anxietate şi depresie sezonieră, asociate în special celor două anotimpuri de tranziţie, primăvara şi toamna.

 

Perioada de post ne fereşte de bolile cardiovasculare

Studii recente au demonstrat că perioada de post influenţează substanţial riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare. Oamenii de ştiinţă au constatat că un regim alimentar fără carne, branză şi ouă îmbunătăţeşte metabolismul, ajutând la scăderea valorilor trigiceridelor şi ale colesterolului, dar şi la stabilizarea glicemiei, fiind folosite depozitele de glucoză existente în ficat.

 

În decursul unui an, există mai multe perioade de post, dar două din ele sunt cele mai lungi şi mai importante: postul dinaintea Paştilor şi cel dinaintea Crăciunului.

80% dintre bolile omului modern apar din cauza stilului de viaţă şi de alimentaţie dezechilibrat, iar incidenţa cancerelor digestive este tot mai mare.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă