S-a stins încă o legendă a echipei de aur a lui Poli Timișoara! Fosta glorie a lui Poli Timișoara, Adi Manea, a murit în prima noapte de Paști. Avea doar 68 de ani (în stânga, rândul de sus al fotografiei).
De numele său este legată câștigarea Cupei României din 1980, în memorabila partidă cu Steaua București, chiar în capitală. Dar și eliminarea lui Celtic Glasgow în octombrie a aceluiași an.
“Adrian Manea, creativul mijlocaş de acoperire al Politehnicii, de la sfârşitul anilor 70 şi începutul anilor 80, s-a născut la Bucureşti, exact ca altă legendă a Politehnicii, Dan Păltinişanu, dar viaţa la adus la Tomnatic la mijlocul anilor 70, unde a jucat în prima echipă sătească din România care a ajuns în Divizia B. Profesorul Ion V. Ionescu l-a adus la Poli, unde a făcut parte din generaţia care a câştigat Cupa României în 1979 şi apoi elimina Celtic în toamna aceluiaşi an. Mai mult, Manea a marcat în Scoţia, în înfrângerea cu 1-2, gol care a cântărit decisiv în calificare,” scrie Ziua de vest.
Memorabila finală Poli-Steaua din 1980
“Mijlocașul stelist, Liță Dumitru, a trimis o pasă adâncă, Marcel Răducanu a ţâşnit voiniceşte de lângă Nadu şi l-a sucit pe Suciu, care respinsese uşor şi Stoica, atent, înscria. 0-1. Steliştii atacau în valuri. Noroc cu eliminarea lui Marcel Răducanu. Adrian Manea l-a provocat şi vârful stelist, care a ripostat. L-a lovit pe Manea. Se realizase, tactic, ce voia profesorul Jackie Ionescu. Mama lui Adi, venită din Tomnatec, la prima sa deplasare, plângea. Îşi ştergea lacrimile cu prosopul meu violet. Au urmat încă şaizeci şi două de minute de superioritate numerică. Am marcat rapid prin Nedelcu, dar Rainea a anulat golul, încă o compensare a eliminării lui Răducanu. Am crezut că murim de inimă rea. În minutul 43, Vişan a luat o acţiune pe cont propriu, a arat jumătate de teren, a driblat regal şi a înscris magistral. O cursă de o viaţă pentru primul gol, ce avea să rămână ca o efigie pe emblema clubului. Jucase 298 de meciuri în Divizia A. A fost primul gol marcat. „Bravo, Viorele, eşti mare! Ne cresc aripi”, ziceam la pauză” – scriam în cartea Furia.
Golul lui Adi Manea de pe Celtic Park
În prima manșă, pe Celtic Park, Poli a fost astfel așezată în teren: Moise portar, Nadu fundaș dreapta, Păltinișanu libero, Șerbănoiu și Vișan stoperi, Șunda fundaș stânga, I. Dumitru, Manea și Titi Nicolae la mijloc, Nedelcu II și Cotec în atac. Manea a dat golul Politehnicii. A fost 2-1 pentru Celtic. În retur, în fața a (probabil) 80.000 de spectatori pe stadionul numit atunci 1 Mai, Poli a folosit același sistem, cu Dembroschi în locul lui Titi Nicolae și Anghel în locul lui Cotec. Și a învins cu 1-0, reușind o calificare de mare răsunet.
Familist convins, căsătorit de tânăr și tatăl a două fete, Manea lasă în urmă multe regrete, dar și o viață împlinită, care putea fi însă mult mai lungă, notează presa locală.
citește și: Franța votează răul cel mai mic
Familist convins, căsătorit de tânăr și tatăl a două fete, Manea lasă în urmă multe regrete, dar și o viață împlinită, care putea fi însă mult mai lungă, notează presa locală.