O familie obscură de virusuri, deja endemică la primatele africane sălbatice și cunoscută pentru faptul că provoacă simptome fatale asemănătoare Ebola la unele maimuțe, este „pregătită să se răspândească” la oameni, potrivit unei noi cercetări de la CU Boulder, publicată online la 30 septembrie în revista Cell, scrie colorado.eu.
În timp ce astfel de virusuri sunt deja considerate o amenințare critică pentru maimuțele macac, până în prezent nu au fost raportate infecții la om. Și nu se știe ce impact ar avea virusul asupra oamenilor în cazul în care ar trece de la o specie la alta.
Dar autorii studiului, evocând paralele cu HIV (al cărui precursor își are originea în maimuțele africane), fac totuși apel la vigilență: Prin urmărirea arterivirusurilor acum, atât la animale, cât și la oameni, comunitatea mondială a sănătății ar putea evita o altă pandemie, au spus ei.
„Acest virus animal și-a dat seama cum să aibă acces la celulele umane, să se înmulțească și să scape de unele dintre mecanismele imunitare importante care ne-am aștepta să ne protejeze de un virus animal. Acest lucru este destul de rar”, a declarat autorul principal Sara Sawyer, profesor de biologie moleculară, celulară și de dezvoltare la CU Boulder. „Ar trebui să fim atenți la acest lucru”.
Există mii de virusuri unice care circulă printre animalele din întreaga lume, majoritatea dintre ele neprovocând niciun simptom. În ultimele decenii, un număr tot mai mare a ajuns la oameni, făcând ravagii asupra sistemelor imunitare naive, fără experiență în lupta împotriva lor.
Timp de 15 ani, laboratorul lui Sawyer de la BioFrontiers Institute a folosit tehnici de laborator de ultimă generație și mostre de țesut de la animale sălbatice din întreaga lume pentru a explora ce virusuri animale pot fi predispuse să ajungă la oameni.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!