16.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 507: Zelenski spune că monitorizează situația din Belarus

Rusia – Ucraina, ziua 507: Zelenski spune că monitorizează situația din Belarus

Preşedintele Volodimir Zekenski le-a vorbit seara trecută ucrainenilor despre contraofensiva care merge destul de greoi, spunând că forţele ruseşti fac tot ce pot pentru a-i opri pe soldaţii Kievului să înainteze în sud şi în est, unde fiecare avans şi recucerire de teren, indiferent cât de mică, este importantă.

„Am avut o şedinţă foarte detaliată cu şeful Statului Major, axată în primul rând pe linia frontului, pe situaţia în toate domeniile-cheie de acţiune – atât apărarea împotriva atacurilor ruseşti, cât şi paşii noştri activi înainte. Ca întotdeauna la Statul Major, au existat rapoarte de la comandanţii noştri: şeful Statului Major, comandanţii zonelor operaţionale şi, de asemenea, ministrul afacerilor Interne, şeful Poliţiei de Frontieră. A existat un raport important al şefului serviciului de informaţii al Apărării din Ucraina, (Kirilo) Budanov, cu privire la situaţia din Belarus – monitorizăm îndeaproape ce se întâmplă acolo în ceea ce priveşte securitatea. Până în prezent, nu există ameninţări pe scară largă. Toată atenţia noastră se concentrează pe linia frontului”, a declarat Zelenski.

Kievul se teme de un atac surpriză dinspre nord, în condiţiile în care controfensiva ucraineană se desfăşoară în sud şi est. Vladimir Putin a mutat de curând în Belarus arme nucleare tactice.

„Trebuie să înţelegem cu toţii foarte clar – cât mai clar posibil – că forţele ruseşti din ţinuturile noastre din sud şi est fac tot ce pot pentru a-i opri pe soldaţii noştri. Şi fiecare o mie de metri de avans, fiecare succes al fiecărei brigăzi de luptă merită recunoştinţă. Toţi cei care merg la asalt, toţi cei care resping atacurile inamicului, sunt de aplaudat şi sunt recunoscător fiecăruia dintre soldaţii noştri!”, a mai afirmat liderul de la Kiev.

YouTube video

„Săptămâna aceasta nu am terminat încă activitatea internaţională planificată. Vor avea loc negocieri importante pentru Ucraina. Şi ne pregătim deja pentru următoarele săptămâni. Nu ne vom reduce activitatea internaţională nici măcar pentru o singură zi, în special în ceea ce priveşte formula de pace, garanţiile de securitate pentru Ucraina în drumul său spre NATO şi acordurile cu partenerii privind armele pentru Ucraina şi sancţiunile împotriva Rusiei. Pregătim, de asemenea, noi decizii ale NSDC (consiliul naţional de securitate şi apărare – n.r.) privind sancţiuni”, a anunţat Zelenski.

Acesta a concluzionat: „Ucraina a devenit o forţă globală. Şi ar trebui să devină o forţă pentru dezvoltarea globală. Sunt sigur că o va face. Glorie tuturor celor care luptă pentru Ucraina! Mulţumesc fiecărei persoane care ne apără ţara!”.

Citește și:

A 506-A ZI DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă