13.3 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 220: Federația Rusă a blocat rezoluția ONU ce...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 220: Federația Rusă a blocat rezoluția ONU ce condamnă referendumurile

UPDATE , ora 10:36: Ihor Muraşov, directorul general al centralei Zaporojie, a fost reţinut de o patrulă rusă, a anunţat compania nucleare ucraineană de stat Energoatom.

Ilia Muraşov a fost reţinut vineri în timp ce călătorea din Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, către oraşul Enerhodar, în jurul orei locale 16:00 (13:00 GMT), a precizat compania ucraineană într-un comunicat de presă.

Directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie ”a fost scos din maşină, a fost legat la ochi şi dus într-o direcţie necunoscută”, se mai menţionează în comunicatul citat. 

UPDATE, ora 09:21: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că ”o altă farsă a avut loc la Moscova”.

”Ceva a fost sărbătorit acolo. Ovaţionau ceva acolo. Cântau în piaţă. Vorbeau de Zaporojie… Când chiar ei au aranjat aşa ceva în Zaporojie (atacul cu rachete – n.r.). Sunt ne-oameni”, a declarat Zelenski.

Acesta a mai spus că drumul ţării sale este unul dificil, dar clar. ”Acesta este drumul independenţei, al integrităţii teritoriale, al integrării în lumea civilizată şi al dezvoltării sociale. Drumul duşmanului nostru este de asemenea foarte clar – înfrângere, ruşine şi condamnare”, susţine el.

”Duşmanul a început această zi cu o crimă deliberată şi absolut premeditată a unor ucraineni în Zaporojie. Un atac cu rachete asupra unui convoi de maşini civile. Până acum, sunt anunţaţi 30 de morţi. Aproape o sută răniţi şi traumatizaţi. Armata rusă ştia unde vor lovi rachetele. Nişte ne-oameni au făcut asta. De la primul până la ultimul. De la cel care a dat acest ordin şi până la toţi care au executat acest ordin. Vor răspunde. Cu siguranţă. În faţa legii şi în faţa poporului”, a afirmat Zelenski, în mesajul transmis vineri seară.


El a adăugat că de aceea ucrainenii sunt încrezători în victoria lor şi de aceea au preluat iniţiativa în război şi obţin rezultate palpabile pe câmpul de luptă.

”O altă farsă a avut loc azi la Moscova. Ceva a fost sărbătorit acolo. Ovaţionau ceva acolo. Cântau în piaţă. Vorbeau de Zaporojie… Când chiar ei au aranjat aşa ceva în Zaporojie. Sunt ne-oameni. Memorie eternă tuturor celor ucişi în atacuri teroriste ruseşti”, a continuat Zelenski.

El a arătat că în această zi Ucraina a luat decizii pentru a se apăra.

”Am anunţat deja detalii în această după-amiază legate de cererea noastră pemntru o aderare accelerată la NATO. Şi despre evidenta disponibilitate a Ucrainei pentru negocieri cu Federaţia Rusă – dar cu alt preşedinte al Rusiei, care să înţeleagă ce se întâmplă. Acum vreau să adaug ceva despre decizia Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare privind sancţiuni împotriva unor persoane şi entităţi din Rusia. Este o listă foarte lungă, nume chiar faimoase. Oricum, nu ne concentrăm pe volum, ci pe demontarea influenţei ruseşti şi în acelaşi timp influenţarea stării lucruri în Federaţia Rusă”, a adăugat Volodimir Zelenski.

El a explicat că se introduc restricţii împotriva mai multor mii de persoane şi entităţi, iar sancţiunile Ucrainei şi ale partenerilor sunt sincronizate.

Zelenski a arătat că sancţiuni vor fi aplicate şi împotriva cetăţenilor unor alte ţări care au luat parte la ”farsa rusească pe teritoriul ocupat al ţării noastre!”.

”Pseudo-referendumurile sunt elemente de agresiune împotriva unui stat suveran şi oricine implicat în organizarea şi desfăşurarea acestei farse va fi făcut răspunzător”, a mai afirmat el.

Preşedintele ucrainean a menţionat că a discutat cu premierii din Japonia şi Danemarca, iar aceştia au condamnat paşii făcuţi de Rusia spre o escaladare. Zelenski le-a mulţumit tuturor liderilor internaţionali care s-au pronunţat în apărarea Ucrainei şi a dreptului internaţional.

El le-a mulţumit preşedintelui american, Joe Biden, Congresului, prietenilor din Europa şi tuturor care întăresc sancţiunile împotriva Rusiei şi ajută Ucraina.

”Trebuie să eliberăm tot pământul nostru şi asta va fi cea mai bună dovadă că dreptul internaţional şi valorile umane nu pot fi încălcate de vreun stat terorist, chiar şi unul atât de insolent ca Rusia. Avem rezultate substanţiale în estul ţării noastre. Există deja destule informaţii publice despre asta. Toată lumea a auzit ce se întâmplă în Lîman, regiunea Doneţk”, a continuat el.

El le-a mulţumit de asemenea luptătorilor şi celor implicaţi în eliberarea unor zone din Ucraina.

”Drumul ţării noastre este dificil. Drumul este clar. Acesta este drumul independenţei, al integrităţii teritoriale, al integrării în lumea civilizată şi al dezvoltării sociale. Drumul duşmanului nostru este de asemenea foarte clar – înfrângere, ruşine şi condamnare”, a subliniat Volodimir Zelenski.

Zelenski a menţionat că, în fiecare an, în utlima zi de septembrie Ucraina marchează Ziua Adopţiei, o zi de ”respect pentru cei ale căror inimi sunt destul de mari pentru a oferi căldura unei familii copiilor rămaşi fără grija părinţilor”.

”Azi le mulţumesc tuturor acelor bărbaţi şi femei ucraineni. Visez să ajungem la un astfel de rezultat, când fiecare copil al Ucrainei va simţi căldura unei familii, indiferent care sunt circumstanţele vieţii”, a afirmat el, în încheiere.

Deloc surprinzător, Rusia şi-a folosit dreptul de veto pentru a împiedica adoptarea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU condamnând anexarea a patru regiuni ucrainene, text care va fi înaintat Adunării Generale, unde toate statele membre dispun de un vot, comentează AFP, preluată de Agerpres.

În afara veto-ului Rusiei, rezoluţia a strâns 10 voturi pentru, iar patru ţări s-au abţinut – China, India, Brazilia şi Gabon -, un rezultat pe care occidentalii l-au descris drept o dovadă a izolării Rusiei.

Proiectul de text văzut de AFP, redactat înainte ca preşedintele rus Vladimir Putin să semneze, vineri, documentele de anexare a regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, condamna “aşa-zisele referendumuri ilegale” care nu pot avea “nicio valabilitate” şi nici “servi ca bază pentru orice modificare a statutului acestor regiuni”.

Proiectul de rezoluţie, elaborat de Statele Unite şi Albania, îndemna toate statele şi alte organizaţii “să nu recunoască o pseudo-anexare” a celor patru regiuni şi, de asemenea, cerea Moscovei “să-şi retragă imediat, complet şi necondiţionat toate forţele militare” din ţară.

“Ne obligaţi intenţionat să folosim dreptul de veto pentru a vă putea lansa în declaraţii lirice despre faptul că abuzăm de dreptul nostru”, a acuzat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, denunţând o “acţiune deschis ostilă a Occidentului”.

Dacă veto-ul rus nu era pus la îndoială, toate privirile s-au îndreptat spre China, oficial neutră, dar uneori acuzată de occidentali că este prea conciliantă cu Rusia.

Cătește și:

A 219-A ZI DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Liderii Coaliției lucrează la listele de la europarlamentare. Se caută independeți pentru Bruxelles și București

Liderii coaliției PSD-PNL negociază dur pentru listele europarlamentare, dar și funcția de primar general al Capitalei și cele care vor fi după alageri. O...

Veniturile salariale întârziate și acuzații grave de corupție

Angajații Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) sunt în revoltă în această lună, după ce veniturile salariale nu au fost acordate la timp,...

Volodimir Zelenski anunță că Ucraina a pierdut peste 31.000 de soldați în cei doi ani de război

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că 31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cei doi de la declanşarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă