9.3 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiRusia recunoaște că a distrus un satelit cu o rachetă

Rusia recunoaște că a distrus un satelit cu o rachetă

Rusia recunoaște că a distrus un satelit cu o rachetă, în cadrul unui test. Ținta a fost un satelit dezafectat, dar Moscova a negat acuzațiile SUA și NATO referitoare la faptul că acest test ar fi pus în pericol echipajul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

„Ministerul rus al Apărării a efectuat cu succes, în data de 15 noiembrie, un test în care a fost lovit satelitul rusesc Țelina-D, în prezent neoperațional și care se afla pe orbită din anul 1982”, se arată într-un comunicat, relatează digi24.ro.

NASA a afirmat că distrugerea satelitului rusesc a generat deșeuri spațiale care i-au pus în pericol pe cei 9 astronauți (șase americani, doi japonezi și un german) și cei doi cosmonauți ruși aflați la bordul ISS.

Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a respins acuzațiile SUA referitoare la lovirea, de către Rusia, a unui satelit, cu ajutorul unei arme antisatelit, care să fi produs apoi deșeuri care să pună în pericol viețile celor aflați la bordul ISS.

Ministerul rus al Apărării a precizat că deșeurile rezultate în urma testului nu au reprezentat niciun moment vreun pericol pentru stația spațială și a adăugat că Washingtonul știe bine acest amănunt. În plus, oficialii ruși au adăugat că atât SUA, cât și China sau India au efectuat, în trecut, teste similare.

Conform NASA, lovirea satelitului rusesc a generat peste 1.500 de noi deșeuri spațiale suficient de mari pentru a le pute fi urmărită traiectoria pe oribita terestră. Astronauților și cosmonauților de la bordul stației spațiale li s-a solicitat închiderea sasurilor de la majoritatea modulelelor stației, cu excepția celor care asigură legătura între zona americană și cea rusă a ISS. Ca o măsură suplimentară de precauție, astronauții s-au adăpostit pentru o perioadă în naveta spațială aflată la bordul ISS

Emanuel Neacsu
Emanuel Neacsu
Am scris pentru prima dată în presă la Ziarul Cotidianul, în 1996. Am fost șef pe secția politic la Gardianul. Am venit la România Liberă în 2007 și am lucrat un an la ediția online. Mi-am continuat cariera ca redactor Digi 24 (5 ani) și am revenit la România Liberă ca editor pe secția politic.
Cele mai citite

Peste 460 de blocuri rămân fără căldură și apă caldă, în mai multe sectoare ale Capitalei

Compania Municipală Termoenergetica București SA a anunțat, luni, demararea unor lucrări de reabilitare pe conductele rețelei termice din Capitală Lucrările vor impune sistarea furnizării apei...

Apple lansează colecția „Black Unity 2025”, un omagiu adus culturii și comunității afro-americane

Pentru a celebra Black History Month, Apple a lansat colecția "Black Unity 2025", care include accesorii și elemente de design menite să onoreze cultura...

Marea Britanie impune sancțiuni Belarusului, condamnând alegerile prezidențiale „falsificate”

Regatul Unit, Uniunea Europeană și mai mulți aliați internaționali, printre care Australia, Canada și Noua Zeelandă, au condamnat ferm recentele alegeri prezidențiale din Belarus,...
Ultima oră
Pe aceeași temă