Țițeiul și gazele naturale rusești ajung în țări care condamnă campania militară a Moscovei în Ucraina
Compania rusă de stat Gazprom a livrat Europei o cantitate de 91,5 milioane de metri cubi de gaze naturale doar în luna iulie, în creștere față de luna precedentă și inclusiv față de aceeași perioadă din 2023. Anul trecut, pe fondul sancțiunilor, Gazprom a pierdut șapte miliarde de dolari, pentru prima dată în 25 de ani.
În 2024, relațiile comerciale dintre ruși și partenerii europeni au permis revenirea Kremlinului în piața gazelor din Europa. „Anul acesta, prețurile au fost stabile, iar gazul vândut de Gazprom a fost competitiv. Așa se explică această creștere, înregistrată de ruși. Dacă ritmul se menține, exporturile rusești vor reveni la nivelul normal. Aceasta nu este o ipoteză, este noua realitate”, explică analistul Ronald Smith pentru Bloomberg. Austria și Slovacia sunt principalii importatori de gaz rusesc în Europa, mai relatează aceeași sursă.
State care condamnă invazia Rusiei în Ucraina, fac tranzacții cu rușii. Președintele francez, Emmanuel Macron făcea nu demult declarații scandaloase la adresa războiului desfășurat de ruși în Ucraina. Dar, cele mai recente date, arată că livrările de gaz rusesc în Franța s-au dublat în prima jumătate a anului. Deși petrolul rusesc încă se confruntă cu anumite restricții, comerțul cu gaze naturale înflorește în Occident.
Guvernele europene au motivat că interzicerea în totalitate a importurilor de gaze din Rusia, ar duce la creșterea vertiginoasă a facturilor la energie și încălzire, iar activitățile industriale nu s-ar putea desfășura fără furnizarea cantităților necesare.