27.4 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia a instituit starea de urgență în regiunea Kursk pe fondul ofensivei...

Rusia a instituit starea de urgență în regiunea Kursk pe fondul ofensivei ucrainene de la graniță

Starea de urgenţă a fost instituită miercuri în regiunea rusă Kursk, a anunţat guvernatorul interimar al acestei regiuni situate la graniţa cu Ucraina şi care se confruntă de marţi cu o incursiune puternică a armatei ucrainene, transmite Reuters.

„Situaţia operaţională rămâne dificilă în zonele de frontieră. Pentru a elimina consecinţele intrării forţelor inamice, am decis să institui starea de urgenţă”, a anunţat guvernatorul Alexei Smirnov pe Telegram.

Armata rusă a confirmat miercuri continuarea luptelor în regiunea Kursk frontalieră cu Ucraina, unde armata ucraineană a lansat în ziua precedentă o incursiune mecanizată, profitând de desfăşurarea slabă a armatei ruse în respectiva zonă, ceea ce a permis trupelor ucrainene să pătrundă relativ uşor în profunzime în această operaţiune descrisă de bloggeri militari ruşi drept o ofensivă în toată regula.

Potrivit Moscovei, trupele ucrainene au atacat această regiune cu circa o mie de soldaţi, sprijiniţi de zeci de tancuri şi blindate, în timp ce bloggeri militari ruşi, care critică incompetenţa comandamentului armatei ruse, estimează că ar fi de fapt circa 2.000 de soldaţi ucraineni angajaţi în ofensiva în care armata ucraineană a pătruns cel puţin 15 kilometri în profunzimea teritoriului rus şi a ocupat cel puţin 11 sate.

„Inamicul (ucrainean) a acumulat forţe timp de două luni” pentru acest atac, a remarcat bloggerul Rybar, bine informat din surse militare ruse şi al cărui canal de Telegram este urmărit de peste un milion de utilizatori. „Timp de două luni, toate informaţiile complete au fost trimise degeaba către Statul Major. Era suficient timp pentru a lua o decizie adecvată”, continuă Rybar, acuzând comandamentul militar că nu a învăţat lecţiile incursiunilor desfăşurate în martie de unităţi ucrainene în regiunile ruse Belgorod şi Kursk.

Incursiunea de acum pare a fi condusă de armata ucraineană, nu de rebelii ruși pro-ucraineni

Însă dacă acele incursiuni au fost efectuate de unităţi ce se revendicau a fi grupări alcătuite din combatanţi ruşi pro-ucraineni, cea care se desfăşoară în prezent pare să fie condusă direct de armata ucraineană, care deocamdată nu a comentat nimic oficial. Un lucru foarte grav, potrivit bloggerului Rybar, este că acum armata ucraineană a reuşit să ia prizonieri soldaţi ruşi care sunt simpli tineri recruţi ce-şi îndeplineau stagiul militar.

Comandamentul militar rus „continuă să facă greşeli şi să mintă (…), greşeli care costă viaţa soldaţilor noştri”, remarcă de asemenea bloggeriţa militară rusă Anastasia Kacevarov.

În timp ce preşedintele rus Vladimir Putin, apărut vizibil posomorât la o şedinţă de urgenţă cu responsabilii militari, din care au fost transmise secvenţe la televiziune, a acuzat o „provocare pe scară extinsă” din partea Ucrainei, şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, l-a asigurat că „înaintarea inamicului în profunzimea teritoriului a fost stopată de loviturile aviaţiei şi artileriei”.

Lupte mai sunt în desfăşurare „în zonele imediat adiacente frontierei” şi „operaţiunea se va încheia prin înfrângerea inamicului”, cel puţin 100 de soldaţi ucraineni fiind ucişi şi 215 răniţi, a susţinut Gherasimov.

Rusia spune că a dejucat incursiunile ucrainene la frontieră

Un guvernator rus a declarat că grănicerii și soldații ruși „au împiedicat încălcarea frontierei” Rusiei de către ucraineni
Guvernatorul interimar, Alexei Smirnov, a transmis marți pentru AFP, că forțele ucrainene au încercat să efectueze incursiuni la frontieră, în regiunea Kursk din sud.

„Astăzi primim informații din districtele Sudzha și Korenevo despre încercări ale forțelor armate ucrainene de a pătrunde în regiunea Kursk”, a scris guvernatorul interimar Alexei Smirnov pe Telegram.

El a mai afirmat că grănicerii și soldații ruși „au împiedicat încălcarea frontierei”. Sudzha și Korenevo sunt aproape de regiunea Sumy din Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Huawei, trei milioane de precomenzi pentru smartphone-ul care se pliază de trei ori

Grupul chinez Huawei a înregistrat peste trei milioane de precomenzi pentru noul său smartphone pliabil, Mate XT, conform datelor publicate luni. Huawei, trei milioane de...

Strategii eficiente pentru rambursarea anticipată a creditului

A te elibera de povara unui credit înainte de termen poate fi o decizie financiară înțeleaptă, oferindu-ți libertatea de a-ți gestiona mai bine veniturile...

Modric nu se gândește la retragere! Ce a declarat după ce a marcat un gol important pentru Croația

Croația a câștigat în fața Poloniei, iar căpitanul Modric a marcat unicul gol al meciului. Într-o partidă din Grupa 1 a Ligii A din Nations...
Ultima oră
Pe aceeași temă