7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSportAlte sporturiRunda a VI-a a competiției de șah ce se desfășoară la Grand...

Runda a VI-a a competiției de șah ce se desfășoară la Grand Hotel Bucharest s-a încheiat cu cinci remize

Șahiștii participanți în cadrul Superbet Chess Classic România 2023 au încheiat cea de-a VI-a rundă a competiției – prima etapă a circuitului mondial Grand Chess Tour, ce se desfășoară la Grand Hotel Bucharest. Runda VI a fost singura, de până în acest moment, care s-a încheiat cu cinci rezultate de egalitate.

Cea de-a șasea zi competițională Superbet Chess Classic România a început, vineri, cu o primă mutare simbolică, făcută de vicepreședintele Fundației Superbet, Gabriel-George Petrescu. 

Cronica rundei a VI-a

Maxime Vachier-Lagrave – Richard Rapport ½ – ½ 

Richard a ales să joace Apărarea Franceză chiar împotriva marelui maestru francez, dar aceasta nu a fost o surpriză. Deschiderea aleasă este specialitatea casei. Jocul de mjloc rezultat a fost extrem de dinamic, cu multe piese table și, astfel, am putut urmări o partidă pe contre. A fost cursa pionilor a și h, aflați pe flancuri opuse. Ambii jucători au fost extrem de exacți, iar partida s-a încheiat la egalitate printr-un șah-etern.

Bogdan Deac – Anish Giri ½ – ½ 

Marele maestru român a obținut un avantaj pozițional după deschidere. Părea, la un moment dat, că ne îndreptăm spre prima victorie din acest turneu a lui Bogdan. Anish Giri a dovedit, încă o dată, de ce este un jucător de top 10 mondial și a găsit cele mai bune soluții să iasă din situația dificilă în care se afla. Astfel, partida s-a încheiat la egalitate, după 34 de mutări.

Ding Liren – Wesley So ½ – ½ 

Campionul mondial Ding Liren a început partida curajos, dar a fost mult prea optimist la mutarea a 10-a, când a ales să împingă pionul la e4. Ivan Sokolov, căpitanul echipei masculine a României, s-a aflat în studio și a declarat că era mult mai indicat să continue o dezvoltarea naturală a pieselor. După mutarea 10, Ding a suferit și a trebuit să se apere până la finalul partidei. A reușit să profite și de câteva inexactități ale lui Wesley So și a reușit să smulgă o jumătate de punct in extremis. 

Fabiano Caruana – Alireza Firouzja ½ – ½ 

Liderul turneului, Fabiano Caruna, a ales o variantă liniștită care să-i ofere un avantaj stabil și să pună presiune pe mai tânărul său adversar. A reușit acest lucru și a obținut un final clar mai bun. A fost foarte aproape de victorie, dar la mutarea 41 a ales să joace Cc4, în loc de Tc7 și, astfel, i-a permis lui Alireza să găsească o repetare mutări pentru a egala poziția.

Ian Nepomniachtchi – Jan-Krzysztof Duda ½ – ½ 

A fost cea mai liniștită partidă a zilei. Vicecampionul mondial venea după înfrângeri consecutive și trebuia să facă ceva pentru a opri seria negativă. Astfel a ales o variantă mai liniștită, fără riscuri. Deși partida a început liniștit, marele maestru polonez a fost nevoit să găsească cele mai bune continuări pentru a termina partida la egalitate. 

Rezultate runda a VI-a

  • Maxime Vachier-Lagrave – Richard Rapport  ½ – ½ 
  • Bogdan Deac – Anish Giri  ½ – ½ 
  • Ding Liren – Wesley So  ½ – ½ 
  • Fabiano Caruana – Alireza Firouzja  ½ – ½ 
  • Ian Nepomniachtchi – Jan-Krzysztof Duda  ½ – ½ 

Clasamentul după runda a VI-a

1 – Fabiano Caruana (4 puncte)

2 – 4 Alireza Firouzja, Wesley So, Richard Rapport (3,5 puncte)

5 – 6 Anish Giri,  Maxime Vachier-Lagrave (3 puncte)

7 – 9 Ding Liren, Ian Nepomniachtchi, Jan-Krzysztof Duda (2,5 puncte)

10 – Bogdan Deac (2 puncte)

Pogramul rundei a VII-a

Runda a șasea va începe sâmbătă, 13 mai, la ora 15.00 PM, la Grand Hotel Bucharest și se va disputa după cum urmează:

  • Jan-Krzysztof Duda – Maxime Vachier-Lagrave
  • Alireza Firouzja – Ian Nepomniachtchi
  • Wesley So – Fabiano Caruana
  • Anish Giri – Ding Liren
  • Richard Rapport – Bodgan Deac

Prima mutare simbolică va fi făcută astăzi de către ambasadorul Superbet, Adrian Mutu, fost fotbalist român.

Despre competiția de șah

Competiția de șah clasic de la București, Superbet Chess Classic România 2023, este prima din cele cinci etape ale circuitului internațional Grand Chess Tour 2023. Șahiștii (10 dintre cei mai mari GM din lume, printre care și campionul mondial și doi dintre cei mai valoroși șahiști ai României, la acest moment) joacă în sistem turneu (fiecare cu fiecare) și obțin puncte. Mai multe informații despre cei 10 jucători puteți găsi aici: https://superchess.ro/index.php/grand-chess-tour/gct-2023.

Competiția se desfășoară în perioada 6-15 mai, cu excepția zilei de 11 mai (zi de odihnă). Partidele competiției de șah încep la orele 15.00 PM și se încheie în jurul orelor 20.00 PM. Deschiderea fiecărei zile competiționale se face printr-o primă mutare simbolică, făcută de invitați speciali, sportivi, oficiali și diverse personalități ale vieții publice din România. Accesul presei la competiția de șah se face exclusiv în urma acreditării din partea organizatorului. Jurnaliștii interesați să participe sunt invitați să se acrediteze prin completarea formularului de acreditare și transmiterea acestuia la adresa de e-mail chesstour@porternovelli.ro.

Câștigătorul etapei de la Bucuresti va fi anunțat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile competiției de la București ajung la 350.000 dolari. Premiile întregului circuit ajung la 1,4 milioane de dolari. În premieră, ediția de anul acesta va avea și un fond de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasați la finalul întregii competiții. 

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Guvernul Ciolacu nou învestit a dat prima OUG. Ce măsuri prevede la nivelul administraţiei publice centrale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni seara, Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care transpune în legislaţie...

Cel mai lung tunel din România rămâne, încă, un vis. Finalizarea proiectului ar putea întârzia până după 2033

Investiția de aproape un miliard de euro rămâne incertă, din cauza lipsei fondurilor și a birocrației Construcția celui mai lung tunel feroviar din România, care...

Junior Centenar: Programul de economisire pentru copii, ocolit de români. Sub 150.000 de beneficiari în 5 ani

Valoarea medie economisită per copil este de 3.592 lei Lansat în 2019, programul de economisire Junior Centenar, destinat copiilor din România, rămâne neatractiv pentru majoritatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă