-1.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia vrea o comisie mixtă cu Ucraina, care să verifice situația din...

România vrea o comisie mixtă cu Ucraina, care să verifice situația din Delta Dunării. Prima ședință va fi de „consultări tehnice”

Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, a anunțat că, în data de 3 martie 2023, va avea loc o ședință de „consultări tehnice” între România și Ucraina, în care se va discuta situația din Delta Dunării, mai ales de pe brațul Bîstroe.

Ambasadorul Ucrainei la București, Ihor Prokopchuk, a anunțat ședința programată la 3 martie, între România și Ucraina, cu prilejul unui eveniment care s-a desfășurat la Senatul României, la data de 2 martie. Anunțul ambasadorului a venit după ce, la 1 martie, Guvernul României a aprobat decizia de a se înființa o comisie mixtă cu Ucraina, care să verifice situația mediului în regiunea frontierei comune, inclusiv situația din Delta Dunării. În urma ședinței, Executivul a transmis un comunicat în care a anunțat ce acte normative s-au aprobat. Unul dintre actele aprobate a fost următorul: „HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind punerea în aplicare a Convenţiei privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontieră, semnat la Bucureşti, la 18 noiembrie 2022″.

Guvernul României precizează că acest Acord „va asigura atât îndeplinirea obligațiilor care revin României și Ucrainei în cadrul Convenției de la Espoo (Convenția privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier), precum și îmbunătățirea cooperării cu Ucraina în domeniul protecției mediului. De asemenea, Acordul va facilita realizarea proiectelor majore necesare pentru asigurarea în perioada următoare a resurselor energetice în această parte a Europei. Intrarea în vigoare a Acordului va reprezenta un model de cooperare ce va putea fi propus și celorlalte state vecine, fie prin încheierea unor acorduri bilaterale similare, fie prin revizuirea Acordului de la Bucureşti din 2008”.

Interesant este faptul că, în comunicatul transmis în seara de 1 martie, după ședința în care a aprobat documentul, Guvernul Ciucă nu vorbește explicit despre Delta Dunării, deși această regiune este subiectul unei controverse de mediu care a fost generată de lucrările pe care le execută Ucraina. Iată ce afirma, în seara zilei de 1 martie 2023, Guvernul României:

„Textul final al acestui acord a fost convenit în luna septembrie a anului trecut și reprezintă rezultatul unor eforturi susținute a experților din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și din Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit acordului aprobat, va fi instituită o Comisie comună privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier, formată din câte  patru membri pentru fiecare parte. Din partea română în această Comisie vor fi numiți specialiști în domeniul evaluării impactului asupra mediului, precum și al aspectelor transfrontaliere”.

Informațiile la care, acum, Guvernul României nu face referire, sunt cele privitoare la brațul Bîstroe. Acesta se află integral pe teritoriul Ucrainei dar face parte din Delta Dunării, care este zonă de frontieră. Mai precis, granița este pe brațul Chilia, iar Bîstroe este un canal de legătură între brațul Chilia și Marea Neagră. „Nota de fundamentare” a Hotărârii de Guvern preciza însă următoarele: „În proiectul părții române se propunea stabilirea, pe lângă domeniul de aplicare prevăzut de Convenție și a unui domeniu geografic, care să includă în mod obligatoriu Delta Dunării. Acordul semnat face referire expresă atât la Delta Dunării, cât și la regiunea Carpatică”.

Un senator de Tulcea, Valentin Cioromelea (AUR), a subliniat că România trebuie să continue să acorde sprijin umanitar Ucrainei, „o țară care este supusă unui război de agresiune din partea Federației Ruse”. Însă Ucraina trebuie să renunțe la „un plan care vine să distrugă mediul înconjurător, să distrugă Delta Dunării și care prejudiciază grav interesele României”.

Trebuie să ne urmărim și noi interesul național. Iar în acest moment stoparea oricărui plan de construcție a canalului Bâstroe reprezintă, sau ar trebui să reprezinte, o prioritate

Valentin Cioromelea,

Senator de Tulcea

Acum o săptămână, vicepremierul Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor, anunța că acest minister are pregătite trei nave fluviale care pot inspecta lucrările pe care le execută Ucraina pe brațul Bîstroe. Dar pentru a face o asemenea verificare, în zona ucraineană a Deltei Dunării, România are nevoie de acceptul Ucrainei, preciza vicepremierul Grindeanu.

„Noi suntem pregătiți! Trei nave ale AFDJ Galați – dotate cu echipamente pentru măsurarea adâncimii canalelor navigabile – așteaptă acceptul pentru a face măsurători pe Canalul Bâstroe”

Sorin Grindeanu,

Ministrul Transporturilor

Potrivit datelor disponibile pe internet, Donaris 1, 2 și 3 sunt nave hidrografice. Toate aceste trei nave au fost construite în Germania.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...
Ultima oră
Pe aceeași temă