6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăPoliticăRomânia va sărbători Ziua Victoriei la 8 mai, ca în țările NATO,...

România va sărbători Ziua Victoriei la 8 mai, ca în țările NATO, nu la 9 mai, ca în Rusia

Premierul Ciucă a anunțat că va lansa procedura prin care România va sărbători Ziua Victoriei în cel de-al doilea Război Mondial la data de 8 mai.

Marcarea acestei sărbători la 9 mai a fost „un moment propagandistic, așa cum a fost el organizat în perioada comunistă”, subliniază premierul României.

În prezent, unele țări, mai ales cele din NATO, sărbătoresc Ziua Victoriei la 8 mai. De exemplu, SUA marchează „Victory in Europe Day” (V-E Day) la 8 mai. Alte țări, inclusiv Rusia, sărbătoresc Ziua Victoriei la 9 mai. Explicația acestui decalaj este că Germania a capitulat la 8 mai 1945. Dar când la Berlin era seara zilei de 8 mai, la Moscova era deja 9 mai.

Germania a capitulat la 8 mai, nu la 9 mai

„Ziua de 8 mai 1945 rămâne în istorie ca data la care s-a încheiat, în Europa, cel de-al Doilea Război Mondial, prin armistițiul semnat la Karlshorst, lângă Berlin, în seara zilei de 8 mai. Sfârșitul războiului a însemnat împărțirea lumii în sfere de influență trasate de aliniamentul final al fronturilor de Est și de Vest, lăsând România pentru aproape jumătate de secol captivă în blocul comunist, controlat de la Moscova.

Pentru a respecta adevărul istoric al orei locale la care a intrat în vigoare acordul de încetare a ostilităților și pentru a reda simbolistica reală a capitulării unui regim totalitar, criminal și extremist, voi iniția demersurile de recunoaștere a zilei de 8 mai ca dată oficială a celebrării și în România, așa cum este – din 1945 încoace – și la partenerii noștri din spațiul nord-atlantic.

În acest mod, punem capăt pervertirii datei de 9 Mai într-un moment propagandistic, așa cum a fost el organizat în perioada comunistă. În ziua de azi, transformarea acestei importante zile pentru istoria Europei într-o manipulare menită să susțină agresiunea militară rusă din Ucraina determină rememorarea marilor momente ale războiului: debarcarea din Normandia, eliberarea Romei, a Parisului și a marii părți a Germaniei, ca un efort comun al trupelor aliate americane, britanice și franceze, alături de rezistențele naționale, precum și curajosul act al României de întoarcere a armelor, la 23 august 1944. Ca militar, aduc un pios omagiu tuturor românilor care au luptat și care și care și-au pierdut viața în cel mai devastator conflict din Europa, încheiat la 8 mai 1945″, a anunțat premierul Ciucă printr-un mesaj postat pe internet.

România va sărbători Ziua Victoriei, apoi Ziua Europei

În cazul României și al celorlalte țări membre UE, data de 9 mai este considerată Ziua Europei. Ziua Europei se sărbătorește la 9 mai, în amintirea zilei de 9 mai 1950. La acea dată s-a semnat Declarația Schuman. Documentul din anul 1950 propunea formarea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. Din acea Comunitate s-a format, ulterior, Uniunea Europeană. Ziua Europei nu are nicio legătură cu Ziua Victoriei în cel de-al doilea Război Mondial.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă