2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRomânia va avea una dintre cele mai mari creșteri economice. Analiștii spun...

România va avea una dintre cele mai mari creșteri economice. Analiștii spun că 2024 este an crucial

România va avea cel mai rapid ritm de creștere a economiei în Uniunea Europeană, chiar până în 2028, cu o creștere economică medie de peste 3%, anunță The Economist. În momentul de față, România constituie a 12-a cea mai mare economie din Uniunea Europeană.

România, urmată de Ungaria, va avea cele mai mari creșteri economice medii din UE până în 2028, notează The Economist, preluat de Profit.

În perioada 2009-2018, Polonia a fost țara cu cea mai rapidă creștere medie, de peste 3%. Acum, însă, va avea o creștere mai lentă. La nivel mondial, Banca Mondială a avertizat că în 2024 economia mondială va încetini pentru al treilea an consecutiv. Asta ar face creșterea economică mondială înregistrată în perioada 2020 – 2024 mai slabă decât cea consemnată în anii din preajma crizei financiare globale 2008 – 2009, a crizei financiare asiatice de la finele anilor ’90 și a încetinirii de la începutul anilor 2000.

Previziunile Băncii Mondiale pentru 2024

Banca Mondială a revizuit în jos şi estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2024 şi 2025, când creşterea reală a PIB-ului ar urma să fie de 3,3%, respectiv, de 3,8%. Comparativ, în luna iunie a anului trecut, Banca Mondială prognoza pentru România o creştere de 3,9% în 2024 şi de 4,1% în 2025.

Bugetul României pe 2024 a fost configurat de Guvernul Ciolacu pe o creştere economică de 3,4%, apropiată de estimarea BM de 3,3%, dar care poate fi oricând revizuită, o inflaţie medie anuală de 6% şi un deficit de 5% din PIB, potrivit Strategiei Fiscal – Bugetare 2024 – 2026.

„Cererea internă va constitui elementul principal prin componenta investiţională reprezentată de formarea brută de capital fix (+6,5%), efect al dezvoltării unor proiecte importante de investiţii publice şi private, concomitent cu o majorare a consumului final, uşor sub cea a produsului intern brut, respectiv 3,3%.”, se arată în document.

Cum arată datele Comisiei Europene?

În 2024, previziunile arată o ameliorare a ratei inflației, o creștere economică moderată și o majorare a datoriei publice.

Potrivit previziunilor publicate de Comisia Europeană, tendința de scădere a ratei inflației va continua în România. Cu toate acestea inflația în România va rămâne la un nivel ridicat, cu peste 2% mai mult decât media Uniunii Europene. De cealaltă parte, creșterea economică a României va depăși, potrivit previziunilor CE, media Uniunii Europene. În timp ce UE va avea o creștere economică de aproximativ 1,3%, pentru România se așteaptă la o creștere a Produsului Intern Brut de 3,1%.

Ce spune Comisia de Prognoză?

Economia României ar urma să accelereze în 2024, conform prognozelor instituţiilor internaţionale, dar şi ale analiştilor financiari locali. Cea mai optimistă prognoză actualizată, cea a guvernului României, prin Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), spune că PIB-ul României va creşte la o rată de 3,4% în 2024. Cei mai pesimişti dintre analişti nu dau însă o creştere mai mare de 3%, dar nici nu spun că economia va intra în recesiune.

Cea mai optimistă prognoză actualizată, cea a guvernului României, prin Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), spune că PIB-ul României va creşte la o rată de 3,4% în 2023. Cei mai pesimişti dintre analişti nu dau însă o creştere mai mare de 3%, dar nici nu spun că economia va intra în recesiune.

Ce spune analiza Picodi?

Potrivit unei analize realizate de Picodi, în 58 de țări din 67, salariul minim, s-a modificat, comparativ cu cel din ianuarie 2023.

Cele mai mici creșteri ale salariilor minime au fost înregistrate în Franța (3,4%), Germania (2,8%) și Thailanda (2,5%), în timp ce în țări precum Spania, Malaezia sau Vietnam, guvernele au înghețat salariul minim sau nu au decis încă majorarea acestuia.

În schimb, cea mai mare creștere a salariului minim poate fi găsită în Argentina (+138%) și în Turcia (+100%), fapt determinat de inflația uriașă cu care se confruntă aceste țări.

Cu toate acestea, Republica Moldova s-a clasat pe locul 5 cu o creștere de 23,1% a salariului minim. Convertit în euro (222 euro), salariul minim din Republica Moldova este de aproape două ori mai mic decât cel din țara noastră.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă