Guvernul României așteaptă ca Guvernul Ucrainei să prezinte un Plan de Acțiune „cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor”, plan pe care partea ucraineană a promis că-l va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie 2023.
Comisia Europeană a decis să anuleze restricțiile privind importul de cereale din Ucraina, restricții de care au beneficiat cinci țări membre UE, până la data de 15 septembrie 2023. Țările care au beneficiat de aceste restricții, și care au solicitat, fără succes, prelungirea restricțiilor până la finalul anului 2023, sunt Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România. La 15 septembrie 2023, Comisia Europeană a decis anularea restricțiilor, care erau menite să protejeze sectorul agricol al celor cinci țări UE menționate. „În prezent nu vedem nicio denaturare a pieței în cele cinci state membre, așa că nu extindem interdicția. Trebuie menționat că aceasta a reprezentat o măsură excepțională de precauție care nu ar trebui să funcționeze la infinit”, a declarat Valdis Dombrovskis, comisarul UE pentru Comerț.
La doar câteva ore după anunțarea deciziei Comisiei Europene, Polonia, Ungaria și Slovacia au decis, pe cont propriu, să prelungească interdicția de import pentru produse agricole din Ucraina, începând cu data de 16 septembrie 2023. De exemplu, Polonia va aplica restricții de import pentru grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui. La rândul ei, Ungaria a decis, unilateral, să refuze importarea a 24 de articole din Ucraina, printre care se numără cerealele, legumele, mierea și produsele din carne.
România a criticat și ea decizia Comisiei Europene, dar a avut o reacție mai ponderată. La 15 septembrie 2023, Guvernul României a transmis un comunicat în care a subliniat că „așteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acțiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor din țara noastră, măsuri pe care s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie 2023”.
Totodată, Guvernul României „își exprimă regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluție în plan european pentru prelungirea restricțiilor la importul de cereale din Ucraina, măsură solicitată de statele membre afectate de această decizie. În funcție de Planul de Acțiune prezentat de partea ucraineană, Guvernul României va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români. Guvernul României este în contact permanent cu Comisia Europeană și cu partea ucraineană pentru a se asigura că noul mecanism de limitare a efectelor importurilor produselor ucrainene, propus de CE, va preveni distorsiunile piețelor statelor membre UE care au fost protejate prin măsurile preventive de limitare a importurilor din Ucraina”.
La data de 14 septembrie 2023, deci cu o zi înainte să se ridice restricția de import privind cerealele din Ucraina, premierul Ciolacu anunța câteva măsuri de sprijin pentru agricultorii români care nu și-au putut vinde recolta din anul 2022, ca urmare a concurenței produselor din Ucraina. Pentru acest sprijin pe care Guvernul României îl oferă fermierilor români, „bugetul total este de 60 milioane de euro, asigurat și din fonduri europene, și din bugetul național. Din informațiile mele, 30 milioane euro sunt de la Uniunea Europeană și 30 milioane de euro de la bugetul național. Cam aceasta va fi și ponderea în viitor pentru acoperirea acestor urgențe ale fermierilor”, a precizat premierul Ciolacu.
„În prezent nu vedem nicio denaturare a pieței în cele cinci state membre, așa că nu extindem interdicția. Trebuie menționat că aceasta a reprezentat o măsură excepțională de precauție care nu ar trebui să funcționeze la infinit”
Valdis Dombrovskis,
Comisar UE pentru Comerț
„Vreau să avem gata un mecanism prin care, până la recolta viitoare, să compensăm pierderile agricultorilor noștri. Știu că vor fi costuri serioase, dar este vital să susținem agricultorii români. Ne vom consulta, de asemenea, cu partenerii europeni, care sper să fie solidari cu acest demers”
Marcel Ciolacu,
Premierul României
Fermierii români vor primi un sprijin de 2 lei pe litru pentru 50 la sută din motorina folosită în lucrările agricole, a precizat premierul Marcel Ciolacu.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!