7 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăȘtiințăRomânia primește bani pentru cercetare, inclusiv pentru IMM

România primește bani pentru cercetare, inclusiv pentru IMM

România primește bani pentru cercetare, inclusiv pentru activitatea de cercetare desfășurată în cadrul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM).

O analiză pe acest subiect este realizată de Adrian Coman, Senior Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal, și Paul Evi, Manager, Taxe Directe, Deloitte România.

Finanțările care vor fi disponibile în perioada de programare 2021-2027 pentru activități de cercetare-dezvoltare, fie sub formă de fonduri nerambursabile, fie prin intermediul altor instrumente financiare, arată o deschidere semnificativă a autorităților europene și locale către sectorul de cercetare-dezvoltare-inovare din România, explică analiștii Deloitte.

În prezent, nivelul financiar disponibil este mult superior alocărilor financiare precedente. Abordarea este acum diferită față de cea din trecut. Accentul se pune pe stimularea mediului privat, în special a IMM, pentru implicarea în asemenea activități.

Sursa cea mai importantă de finanțare în acest domeniu este reprezentată de Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (POCIDIF). Acesta vizează exclusiv aspecte de cercetare, dezvoltare, inovare și digitalizare în diferite forme.

Suplimentar este în vigoare Programul Operațional Regional (POR). Datorită abordării descentralizate, acest instrument permite elaborarea de programe operaționale distincte, aferente fiecărei regiuni de dezvoltare, cu componente finanțabile semnificative din sfera de cercetare-dezvoltare-inovare și digitalizare, menite să impulsioneze ecosistemele locale și regionale de profil și parteneriatele tematice public-private.

Acestor surse de finanțare li se adaugă aspecte cheie din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acesta include direcții de finanțare menite să impulsioneze sectorul de cercetare – dezvoltare – inovare, să încurajeze excelența în proiectele de profil și să faciliteze participarea la parteneriate europene.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Studiu: Scăderea natalității pune în pericol sustenabilitatea sistemelor de pensii

Un raport recent al McKinsey Global Institute, o companie globală de consultanță în management strategic, avertizează că scăderea natalității la nivel mondial creează o...

Studiu: Scăderea natalității pune în pericol sustenabilitatea sistemelor de pensii

Un raport recent al McKinsey Global Institute, o companie globală de consultanță în management strategic, avertizează că scăderea natalității la nivel mondial creează o...

Crin Antonescu: America nu exista atunci când noi aveam forme de cultură, de civilizație, care sunt încorporate civilizației creștine, civilizației europene

Candidatul prezidențial al coaliției de guvernare, Crin Antonescu, s-a dezlănțuit, marți seară, la Antena 3 CNN, într-o retorică acidă la adresa politicienilor români care...
Ultima oră
Pe aceeași temă