România primește bani pentru cercetare, inclusiv pentru activitatea de cercetare desfășurată în cadrul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM).
O analiză pe acest subiect este realizată de Adrian Coman, Senior Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal, și Paul Evi, Manager, Taxe Directe, Deloitte România.
Finanțările care vor fi disponibile în perioada de programare 2021-2027 pentru activități de cercetare-dezvoltare, fie sub formă de fonduri nerambursabile, fie prin intermediul altor instrumente financiare, arată o deschidere semnificativă a autorităților europene și locale către sectorul de cercetare-dezvoltare-inovare din România, explică analiștii Deloitte.
În prezent, nivelul financiar disponibil este mult superior alocărilor financiare precedente. Abordarea este acum diferită față de cea din trecut. Accentul se pune pe stimularea mediului privat, în special a IMM, pentru implicarea în asemenea activități.
Sursa cea mai importantă de finanțare în acest domeniu este reprezentată de Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (POCIDIF). Acesta vizează exclusiv aspecte de cercetare, dezvoltare, inovare și digitalizare în diferite forme.
Suplimentar este în vigoare Programul Operațional Regional (POR). Datorită abordării descentralizate, acest instrument permite elaborarea de programe operaționale distincte, aferente fiecărei regiuni de dezvoltare, cu componente finanțabile semnificative din sfera de cercetare-dezvoltare-inovare și digitalizare, menite să impulsioneze ecosistemele locale și regionale de profil și parteneriatele tematice public-private.
Acestor surse de finanțare li se adaugă aspecte cheie din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acesta include direcții de finanțare menite să impulsioneze sectorul de cercetare – dezvoltare – inovare, să încurajeze excelența în proiectele de profil și să faciliteze participarea la parteneriate europene.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!