În cursul anului trecut, Oficiul European Antifraudă (OLAF) a demarat o serie de 190 de noi anchete și a închis alte 265, relevând o situație îngrijorătoare în privința fraudelor legate de fondurile europene. România a înregistrat cel mai mare număr de anchete deschise în acest sens, cu 16 cazuri, situându-se în fruntea clasamentului european al țărilor suspectate de fraudă în gestionarea acestor resurse.
Pe locurile următoare în acest trist top se află Bulgaria, unde OLAF a inițiat 14 anchete, precum și Ungaria și Italia, ambele cu câte 11 investigații în curs. Premierul Ciolacu a subliniat recent o absorbție record de peste 97% a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020, însă această performanță este umbrită de volumul semnificativ de investigații în domeniul fraudei.
Aceste date evidențiază provocările persistente cu care se confruntă statele membre UE în ceea ce privește transparența și buna administrare a fondurilor europene, subliniind necesitatea unor reforme și măsuri de combatere a corupției pentru a asigura utilizarea corectă și eficientă a resurselor financiare ale Uniunii Europene.
Frauda în proiectele IT
Frauda în proiectele IT finanțate de Fondul European pentru Dezvoltare Regională a ajuns la o cifră impresionantă de 15 milioane de euro, cu participarea unor rețele internaționale care implicau și cetățeni români. Aceștia au fost implicați în emiterea de facturi false pentru a spăla bani proveniți din fondurile UE. În acest caz, ancheta a ajuns să vizeze mai multe țări, printre care Cipru, Cehia, Malta, Monaco și Statele Unite.
Oficiul European Antifraudă a inițiat demersuri pentru recuperarea banilor, iar situația a escaladat la nivel penal, fiind deschisă o anchetă de către Parchetul European.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!