13 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăPoliticăRomânia ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului...

România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți pentru un vot cunoscut deja

Dacă România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți ar fi riscat să obțină un vot pe care l-ar fi cunoscut deja, spune premierul Marcel Ciolacu, potrivit jurnalul.ro.

Întrebat dacă a avut discuții despre aderarea României la Spațiul Schengen, Marcel Ciolacu a spus că „nu puteam fi pe ordinea de zi decât dacă doream să forțăm un vot pe care l-am fi cunoscut dinainte și nu neapărat votul Austriei împotriva României. Am fi cunoscut foarte clar votul Olandei împotriva Bulgariei. Procedura în Olanda este mai complicată decât în România. Trebuie un vot prin Parlament”, a spus Ciolacu.

Premierul a adăugat că România păstrează șanse pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

„Sunt șanse și am avut discuții și în Spania, în Germania, cu președinta Comisiei, și cu președintele României, cu ministrul de Interne Cătălin Predoiu: singura soluție în acest moment este să așteptăm reacția Olandei – ea va veni cât de curând – în ceea ce privește Bulgaria și convocarea unui JAI extraordinar cu această temă”, a mai spus Ciolacu.

Consiliul JAI ar putea avea o ședință extraordinară. Schengen, cel mai mare eșec al României în anul 2023

Întrezărit încă din decembrie 2022, cel mai mare eșec de politică externă al României, pe parcursul anului 2023, a fost neintrarea în Spațiul Schengen, iar acum politicienii de la putere încearcă să susțină că subiectul va fi rezolvat în ultimele zile din 2023 sau, eventual, în anul 2024.

Consiliul JAI care s-a desfășurat în perioada 4 – 5 decembrie 2023 a fost ultima reuniune oficială de acest tip programată în anul 2023, fără să aibă pe ordinea de zi nicio discuție privind o nouă extindere a Spațiului Schengen. Drept urmare, n-a fost organizat niciun vot pe tema unei eventuale primiri în Schengen a României sau a Bulgariei. Programul afișat de Consiliul UE în ziua de 5 decembrie 2023 arăta că, la secțiunea Afaceri Interne, s-au discutat “Barometrul Schengen” și modalitățile de returnare a migranților ilegali. De asemenea, s-a discutat și stadiul actual (“State of play”) al îndeplinirii condițiilor Schengen de către România și Bulgaria, dar fără a se negocia primirea cu drepturi depline a acestor două două țări candidate.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Big Brother te veghează? Aplicaţia Signal îţi ascunde numărul!

Signal, aplicația de mesagerie criptată cunoscută pentru angajamentul său față de confidențialitate și securitate, a anunțat lansarea unei funcții revoluționare, menită să îmbunătățească...

O parte din curentul ieftin de la Hidroelectrica e captivă serviciilor secrete

SRI a încredințat fără licitație un contract de achiziție de curent electric producătorului de stat Hidroelectrica. Serviciul Român de Informații este unul dintre beneficiarii...
00:00:46

Casele se clatină și sunt pe punctul de a se prăbuși după o ploaie torențială în Bolivia

Ploile abundente din Bolivia au provocat alunecări de teren de-a lungul malurilor unui râu umflat, din La Paz, miercuri (21 februarie), lăsând mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă