România continuă să dovedească lumii că îşi realizează potenţialul şi îşi respectă angajamentele, a declarat miercuri seara, la Constanța, ambasadorul Statelor Unite ale Americii(SUA) în România, Kathleen Kavalec, la vernisajul expoziţiei itinerante „Noi, Poporul/We the People”, potrivit agerpres.ro.
În discursul susţinut în Muzeul de Istorie şi Arheologie, diplomatul american a subliniat atât importanţa legăturilor guvernamentale, cât şi a celor de la nivel social.
„Călătorind prin România, inclusiv aici, în Constanţa, ceea ce m-a uimit în mod repetat sunt experienţele fundamentale pe care le-au avut popoarele noastre prin schimburi educaţionale şi profesionale, experienţe care au condus la prietenii şi cooperare de lungă durată. (…) În domeniul apărării, în calitate de aliat exemplar al NATO, România a crescut cheltuielile, a contribuit la operaţiunile multinaţionale din străinătate şi acum găzduieşte trupe americane şi NATO aici, în România, chiar în apropierea noastră. De asemenea, România a susţinut cu fermitate partenerii şi vecinii noştri din Ucraina, în timp ce aceştia îşi apărau ţara împotriva invaziei neprovocate şi brutale a lui Putin”, a declarat ambasadorul Kathleen Kavalec, conform agerpres.ro.
La Constanța, ambasadorul SUA a mulțumit și pentru sprijinul oferit de populația acestui județ pentru susținerea refugiaților din Ucraina
Diplomatul american a apreciat de asemenea sprijinul oferit de populaţia judeţului Constanţa pentru susţinerea refugiaţilor din Ucraina.
„Aici, la malul Mării Negre, ştiu că aţi resimţit impactul unui flux mare de refugiaţi ucraineni. V-aţi deschis uşile şi inimile, cu ceai şi cozonac, pentru a-i ajuta pe vecinii voştri în momentele de nevoie. Portul Constanţa a jucat un rol cheie în tranzitul cerealelor din Ucraina pe alte pieţe, într-o perioadă dificilă. Suntem cu toţii recunoscători pentru modul în care România a făcut un pas înainte în această perioadă critică. În acest mod şi în multe alte moduri, România continuă să dovedească lumii că îşi realizează potenţialul şi îşi respectă angajamentele”, a mai spus ambasadorul Kathleen Kavalec.
De asemenea, secretarul de stat din Ministerul Culturii, Diana Baciuna, a apreciat expoziţia drept „Noi, Poporul/We the People” drept „un simbol al diversităţii culturale şi al legăturii interstatale”.
„Fotografiile cuprinse în această expoziţie ne conduc într-un univers al prieteniei şi al colaborării dintre cele două popoare. Fiecare fotografie e o fereastră deschisă către momente unice şi semnificative din istoria acestui parteneriat strategic şi de succes”, a precizat secretarul de stat din Ministerul Culturii, Diana Baciuna.
La Constanța, ambasadorul SUA a lăudat România, după 25 de ani de parteneriat strategic, sperând că țara noastră nu va mai avea nevoie de vize
Primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, a apreciat expoziţia ca fiind o dovadă a relaţiei excelente dintre oraş şi Ambasada SUA în România.
„Împărtăşim valori comune, luptăm pentru apărarea democraţiei, egalităţii şi libertăţii. Aceste valori construiesc mijloace informale de comunicare şi înţelegere între popoare”, a menţionat primarul Chiţac.
La rândul său, directorul Direcţiei de Diplomaţie Culturală, Educaţie şi Ştiinţă în Ministerul Afacerilor Externe, Andrei Luca, a susţinut reprezentativitatea parteneriatului româno-american.
„Acest parteneriat este fără îndoială reprezentativ nu numai pentru relaţia româno-americană, dar şi pentru întregul parcurs democratic al României din ultimul sfert de secol şi, aşa cum spunea cea care a avut un rol atât de important în iniţierea acestui parteneriat, fosta secretară de stat Madeleine K. Albright, acest parteneriat este o dovadă excelentă a ceea ce putem face când oamenii politici au voinţa şi curajul necesar”, a afirmat directorul Andrei Luca.
Directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, a amintit că proiectul a început anul trecut, la Craiova şi a unit ca oraşe importante ale României.
„Fotografia reprezintă un suport pentru istorici, dar şi o dovadă, cea mai obiectivă aş spune, a unei realităţi. În AGERPRES, fotografiile nu se retuşează. În AGERPRES, realitatea o să o vedeţi aşa cum a fost în acel moment. (…) Este datoria noastră, a jurnaliştilor, a administraţiei, a diplomaţiei, să ducem mai departe fiecare punct care poate lega destine şi până la urmă state”, a afirmat directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae.
Expoziţia itinerantă „Noi, Poporul/We the People”, care celebrează aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România, a fost deschisă în Piaţa Ovidiu din Constanţa, în prezenţa ambasadorului SUA în România, Kathleen Kavalec şi a reprezentanţilor administraţiei locale.
În timpul vernisajului, ambasadorul SUA a făcut fotografii cu autorităţile şi a dat declaraţii presei.
„Este o zonă strategică şi mai ales în această perioadă dificilă, când avem acest teribil război alături. (…) Cred că cooperarea noastră de securitate va continua să fie foarte importantă. România are un rol foarte important şi suntem mulţumiţi şi recunoscători că România găzduieşte 3.000 de soldaţi americani. Cred că în viitor, relaţiile vor fi chiar mai strânse în această privinţă”, a afirmat ambasadorul Kathleen Kavalec.
Diplomatul american şi-a exprimat speranţa ca în mandatul său România să fie inclusă în lista statelor care nu au nevoie de viză pentru a călători în Statele Unite.
„Vreau să amintesc că dacă aveţi deja viza, o puteţi extinde fără a merge la ambasadă. O puteţi face online şi este foarte uşor”, a menţionat ambasadorul SUA în România.
Expoziţia fotografică „Noi, Poporul/We the People” a fost prezentată la Craiova, Timişoara, Bucureşti, Sibiu, Iaşi şi Cluj-Napoca, iar la Constanţa, ultimul popas, va rămâne timp de două săptămâni.
Potrivit Ambasadei SUA la Bucureşti, expoziţia „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic” este un eseu fotografic, tematic, care cuprinde 150 de instantanee şi explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice, culturale dintre poporul român şi cel american.
Statele Unite vor renunța să ceară vize pentru români “cât mai curând posibil”
Administrația Biden ar dori ca Statele Unite să suspende sistemul de vize pentru români “cât mai curând posibil”, a declarat, la București, un înalt reprezentant al Departamentului de Stat, ambasadorul Dereck Hogan.
Dereck Hogan a venit în România pentru a reprezenta Statele Unite la o nouă rundă a Dialogului Strategic România – SUA. Reuniunea româno – americană s-a desfășurat la data de 14 martie 2023. Din partea României, la această reuniune a participat secretarul de stat Iulian Fota.
Programul Visa Waiver este cel prin care guvernul Statelor Unite suspendă obligativitatea vizelor pentru o serie de țări. România solicită, de mulți ani, să fie inclusă în programul Visa Waiver.
„Statele Unite sunt angajate să sprijine România să se alăture programului Visa Waiver cât mai curând posibil”, a declarat, la București, ambasadorul Hogan. Pentru ca acest lucru să fie aplicat, România ar trebui să respecte două cerințe. Prima ar fi aceea ca România să transmită către SUA informații care să diminueze riscurile terorismului. A doua cerință este scăderea ratei de respingere a cererilor de viză solicitate de către cetățeni români.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!