În 2025, Rolex a început anul cu o creștere semnificativă a prețurilor pentru unele dintre cele mai populare modele ale sale, influențată de creșterea prețului aurului în 2024, când metalul prețios a înregistrat o creștere anuală record de 27% – cea mai mare din ultimii 14 ani.
Rolex majorează prețul ceasurilor cu până la 8%
Majorările de prețuri, care ajung până la 8% pentru anumite modele din metale prețioase, reflectă cererea pentru produse de lux premium, costurile crescute ale materialelor și forței de muncă, precum și impactul inflației, potrivit Bloomberg.
Un exemplu notabil este modelul Day-Date din aur galben, cu un cadran negru de 40 mm, care costă acum 44.200 euro (45.809 dolari), față de 41.000 euro anterior. De asemenea, prețul unui GMT-Master II din aur galben a urcat de la 41.300 euro la 44.600 euro. Această creștere semnificativă marchează o diferență față de anul precedent, când Rolex a majorat prețurile pentru modelele din metale prețioase cu aproximativ 4% în Regatul Unit.
Creșterile de preț sunt mai mici pentru modelele din oțel. De exemplu, un Cosmograph Daytona din oțel costă acum 16.000 euro, în creștere față de 15.500 euro în 2024, în timp ce un Submariner fără dată a înregistrat o creștere de doar 1,6%, de la 9.350 euro la 9.500 euro.
CITEȘTE ȘI – Acțiunile Tesla au scăzut, după ce a raportat prima scădere a livrărilor anuale
Rolex, cel mai mare producător de ceasuri de lux elvețiene, este controlat de fundația elvețiană creată de cofondatorul său, Hans Wilsdorf. Marca produce anual peste 1 milion de ceasuri, iar vânzările depășesc 10 miliarde de franci elvețieni (11 miliarde de dolari), conform estimărilor analiștilor.
De obicei, Rolex ajustează prețurile anual, pe 1 ianuarie, însă au existat cazuri, cum s-a întâmplat în 2022, când majorările au fost influențate și de fluctuațiile valutare. De exemplu, în 2022, francul elvețian s-a întărit semnificativ față de euro și lira sterlină, ceea ce a dus la două creșteri succesive ale prețurilor în Regatul Unit și Europa.
Deși Rolex nu a comentat oficial motivele recentei ajustări de prețuri, analiștii sugerează că ele sunt direct legate de creșterea prețului aurului și, în unele cazuri, de diferențele economice dintre țări. Prețurile ceasurilor în diverse regiuni pot fi considerate un indicator al forței economice a națiunilor respective.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!