Serbia reprezintă o amenințare pentru aliații din NATO, dezvăluie o analiză realizată de Robert Lansing Institute.
Articolul, publicat pe internet la data de 22 august 2023, analizează declarațiile făcute de ministrul sârb al Apărării, Miloš Vučević, acesta fiind și vicepremier, la postul de televiziune tvPink din Serbia. În interviul acordat acelui post de televiziune, ministrul sârb critica deciziile luate de Muntenegru și de Macedonia de Nord de a recunoaște Kosovo drept țară independentă. Atât Muntenegru cât și Macedonia de Nord sunt țări vecine cu Serbia și membre ale NATO.
Ministrul sârb al Apărării a susținut că Muntenegru și Macedonia de Nord au „ofensat” Serbia prin decizia lor de a recunoaște independența statului Kosovo. Ministrul consideră că această recunoaștere a statului Kosovo echivalează cu o interferență în afacerile interne ale Serbiei și reprezintă o amenințare de destabilizare a regiunii. În plus, ministrul Vucevic ar fi declarat că cele două state, Muntenegru și Macedonia de Nord, ar trebui atacate în același mod în care este atacată Ucraina, ca „răzbunare” pentru acest comportament legat de Kosovo.
Cu o zi mai înainte, ministrul sârb al Apărării anunța pe rețelele de socializare că armata sârbă este cea mai puternică din zonă.
În analiza realizată de Robert Lansing Institute nu apar referiri explicite la România. Totuși, România este și ea țară NATO vecină cu Serbia, așa cum sunt Muntenegrul și Macedonia de Nord. În plus, declarația Serbiei că are cea mai puternică armată din regiune poate fi o amenințare și la adresa României.
Spre deosebire de Muntenegru și de Macedonia de Nord, România nu a recunoscut Kosovo drept țară independentă. În Kosovo se află, în prezent, o forță NATO de menținere a păcii. În cadrul misiunii KFOR, Armata Română are 55 de militari. NATO a trimis acești militari în Kosovo cu acordul Serbiei.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!