10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalRobert Lansing Institute: Serbia reprezintă o amenințare pentru aliații din NATO

Robert Lansing Institute: Serbia reprezintă o amenințare pentru aliații din NATO

Serbia reprezintă o amenințare pentru aliații din NATO, dezvăluie o analiză realizată de Robert Lansing Institute.

Articolul, publicat pe internet la data de 22 august 2023, analizează declarațiile făcute de ministrul sârb al Apărării, Miloš Vučević, acesta fiind și vicepremier, la postul de televiziune tvPink din Serbia. În interviul acordat acelui post de televiziune, ministrul sârb critica deciziile luate de Muntenegru și de Macedonia de Nord de a recunoaște Kosovo drept țară independentă. Atât Muntenegru cât și Macedonia de Nord sunt țări vecine cu Serbia și membre ale NATO.

Ministrul sârb al Apărării a susținut că Muntenegru și Macedonia de Nord au “ofensat” Serbia prin decizia lor de a recunoaște independența statului Kosovo. Ministrul consideră că această recunoaștere a statului Kosovo echivalează cu o interferență în afacerile interne ale Serbiei și reprezintă o amenințare de destabilizare a regiunii. În plus, ministrul Vucevic ar fi declarat că cele două state, Muntenegru și Macedonia de Nord, ar trebui atacate în același mod în care este atacată Ucraina, ca “răzbunare” pentru acest comportament legat de Kosovo.

Cu o zi mai înainte, ministrul sârb al Apărării anunța pe rețelele de socializare că armata sârbă este cea mai puternică din zonă.

În analiza realizată de Robert Lansing Institute nu apar referiri explicite la România. Totuși, România este și ea țară NATO vecină cu Serbia, așa cum sunt Muntenegrul și Macedonia de Nord. În plus, declarația Serbiei că are cea mai puternică armată din regiune poate fi o amenințare și la adresa României.

Spre deosebire de Muntenegru și de Macedonia de Nord, România nu a recunoscut Kosovo drept țară independentă. În Kosovo se află, în prezent, o forță NATO de menținere a păcii. În cadrul misiunii KFOR, Armata Română are 55 de militari. NATO a trimis acești militari în Kosovo cu acordul Serbiei.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă