15.3 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRepublica Moldova cumpără gaze și le va stoca în România

Republica Moldova cumpără gaze și le va stoca în România

Republica Moldova cumpără gaze naturale și le va stoca în România, conform unei decizii anunțate, la data de 29 august 2022, la Chișinău.

Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale din Republica Moldova. Comisia a dispus să se încheie un contract între SA „Energocom” și SA „Moldovagaz” privind cumpărarea de zece milioane de metri cubi de gaze naturale. Potrivit aceleiași decizii, cantitatea de zece milioane de metri cubi de gaz va fi păstrată în depozite de stocare din România.

„10 milioane de m3 de gaze naturale vor fi procurate de SA „Energocom”, în două tranșe, și stocate în depozitele din România. O asemenea decizie a fost luată, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidate de prim-ministra Natalia Gavrilița”, a anunțat Guvernul Republicii Moldova.

Republica Moldova va cumpăra primele cinci milioane de metri cubi cu 1458,92 dolari / 1000 m3. „Pentru prima tranșă, prețul de achiziție va constitui 1458,92 de dolari per 1000 m³ și va fi confirmat prin actul de predare-primire între SA Moldovagaz și FJSC Gazprom, la care vor fi adăugate costurile de livrare prin sistemul de transport al SRL Moldovatransgaz”, a anunțat guvernul de la Chișinău. Pentru cealaltă jumătate a cantității cumpărate, prețul „estimat” va fi de 1881 dolari / 1000 metri cubi. Această a doua cantitate va fi efectic cumpărată în luna septembrie 2022.

Republica Moldova a mai cumpărat recent 25 de milioane de metri cubi de gaz, care sunt stocate tot în România.

Aceste decizii sunt luate în contextul războiului din Ucraina. După cum se știe, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat ferm invazia rusească în Ucraina iar Republica Moldova primește un mare număr de refugiați din Ucraina. Drept contramăsură la sancțiunile care i s-a impus, Rusia a redus livrările de gaze către Europa și chiar a amenințat că le va opri complet. Dacă se va întâmpla acest lucru, statele europene care depind de importurile energetice din Rusia vor avea o iarnă foarte grea.

În octombrie 2021, acordul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit cu cinci ani. Rusia a atacat Ucraina la data de 24 februarie 2022. Dar încă din anul 2020, când nu se anticipa actualul război din Ucraina, șeful companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, sublinia importanța gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău. Această conductă este menită să reducă dependența Republicii Moldova de livrările de gaze din Rusia.

Republica Moldova cumpără gaze tot de la ruși

Decizia luată la Chișinău de Comisia pentru Situații Excepționale a generat însă și critici. Alexandru Slusari, vicepreședinte al Platformei Demnitate și Adevăr (DA), fost vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, subliniază că este vorba de o achiziție de la compania rusă Gazprom. Într-un mesaj postat pe internet, Slusari îi acuză pe acei oficiali pentru care cu cât mai mulți bani din bugetul public național merg direct către Gazprom, cu atât mai bine”.

„Mă miră faptul că ieri nici experții, nici presa autentică nu au avut întrebări referitor la această procurare teoretică de 10 mln m3 de gaze naturale de la Gazprom, pentru care din bugetul de stat au fost alocate 322 milioane de lei”

Alexandr Slusari,

Fost vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova

La întâlnirea din iulie 2022, președinții Maia Sandu și Klaus Iohannis au discutat și chestiunea resurselor de energie necesare Republicii Moldova. Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova a ajuns să plătească gazul mult mai scump decât îl plătește România și că trebuie să reziste simultan atât la criza refugiaților cât și la criza energetică. Situația Republicii Moldova era descrisă de Maia Sandu drept „o povară pe care n-o putem duce singuri”.

„Situația ne cere să acționăm, cu urgență maximă și să căutăm soluții alternative pentru a căuta stabilitatea țării. Vrem să cumpărăm gaze din România și vrem ca acest lucru să fie posibil cât de curând, acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu îngheață la iarnă”

Maia Sandu,

Președinta Republicii Moldova

La rândul lui, președintele Iohannis declara că știe ce probleme are Republica Moldova și că „am discutat despre rolul foarte important și potentialul gazoductului Iași Ungheni Chișinău”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Să vină banii! FCSB și-a asigurat deja o sumă importantă din parcursul european

FCSB a reușit o victorie importantă împotriva danezilor de la Midtjylland, scor 2-0, în etapa a patra din faza principală a Europa League, consolidându-și...

Fed reduce dobânda-cheie și transmite un mesaj de stabilitate în fața noii administrații Trump

Rezerva Federală a SUA, cea mai puternică instituție bancară din lume, a redus joi dobânda de referință cu 0,25%, o decizie ce reflectă optimismul...

PSG intră în cursa pentru Viktor Gyokeres, starul lui Sporting Lisabona!

Viktor Gyokeres, atacantul suedez care strălucește la Sporting Lisabona, a atras atenția unor giganți europeni, iar cel mai recent club interesat de semnătura sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă